NA24.no

Bærum og Tjøme på pristoppen for hytter


Tjøme i Vestfold er midt i kokepunktet i hyttemarkedet.
Tjøme i Vestfold er midt i kokepunktet i hyttemarkedet. Foto: ZOVENFRA AS
Sist oppdatert:
Her koster gjennomsnittshytta over 7 millioner kroner.

Ferske tall fra Statistik sentralbyrå viser store forskjeller på hyttepriser i kystfylkene og enda større sprik fra kommune til kommune. Tallene viser også hvor mye du kan spare hvis du beveger deg noen hundre meter bort fra kystlinja.

Les også: Sterk prisvekst for skjærgårdshytter

Hytta ved sjøen koster i snitt mest i Vestfold fylke, men det er mye å spare hvis du beveger deg ut av strandsonen eller til andre kystfylker.

Gjennomsnittsprisene på hyttene i 100-metersbeltet langs sjøen i Vestfold var på 4,1 millioner kroner, viser tallene for fireårsperioden 2013-2016. Differansen til tilsvarende i Finnmark er 3,5 millioner, til Sogn og Fjordane 3 milloner kroner og til Østfold 686.000 kroner.

100 meter gir store utslag

Differansen mellom hytter som ligger i 100-metersbeltet og hytter som ligger 400 meter eller mer fra sjøen er også stor. I tilfellet Vestfold er forskjellen 2,8 milloner kroner i snittpris, i Akershus 2,8 millioner kroner og i Telemark 2,4 millioner kroner. I snitt er det 1,2 millioner kroner å spare dersom hyttedrømmen flyttes 400 meter eller mer.

I tillegg til Vestfold, er det i kyststripen fra svenskegrensen til Agder at hyttene koster mest, ifølge Statistisk sentralbyrå.

2 mill. kroner over snittet

Vestfold ligger 2 millioner kroner over snittet for hva hyttekjøpere må betale for en hytte i strandsonen, men det er enda mer å spare om du beveger deg ut av strandsonen.

Figuren viser gjennomsnittspris for fritidsboliger i fritt salg i ulik avstand fra kysten i meter. Tallene gjelder for perioden 2013-2016.

Tallene fra SSB viser at fritidsboliger som ligger mellom 100 og 400 meter fra kystlinjen hadde en gjennomsnittlig kjøpesum på 1,6 millioner kroner. Og hvis nærhet til sjøen ikke er et kriterium i det hele tatt, så koster fritidsboligene i kystfylkene våre 1,4 millioner kroner i snitt.

Bærum på kommunetoppen

Kommunetallene viser enda større forskjeller i prisene på fritidsboliger i kystfylkene.

Bærum i Akershus og Tjøme i Vestfold var på pristoppen i perioden. I disse kommunene måtte en hyttekjøper ut med henholdsvis 8,7 millioner kroner og 7,2 millioner kroner for å bli eier av en fritidsbolig innenfor 100-metersbeltet.

Videre på lista kommer andre kjente kystkommuner som Lillesand i Aust-Agder og Vestfold-kommunene Nøtterøy og Tønsberg. Her lå snittet i underkant av 5,5 millioner kroner.

Denne fritidseiendommen på Brønnøya i Oslofjorden ligger ute med en prisantydning på 12 millioner kroner. Med på kjøpet får du egen sandvolleyballbane. Bærum er kommunen med landets stiveste priser på hytter i 100-metersbeltet, ifølge SSB-tallene.

- Hytte ved sjøen - eller på fjellet - er noe de fleste nordmenn er glad i. Det har vært god fart på hyttesalget generelt de siste årene, sier daglig leder og partner Trine Dahl i meglerfirmaet Nordvik & Partners til Nettavisen.

12 mill. kroner på Brønnøya

En av fritidseiendommene hun har ute for salg i Bærum akkurat nå, er en 2,2 mål fritidseiendom på Brønnøya. Prisantydning er på 12 millioner kroner for den 136 kvadratmeter store fritidsboligen med eietomt på 2,2 mål.

- Det er et superfint sted, med en stor tomt, men kanskje ikke den fritidseiendommen som blir solgt raskest, sier Dahl.

Eiendommen ble lagt ut for salg sist uke. Dahl sier dette er en spesiell fritidseiendom med mange fasciliteter. I tillegg til sandvolleyballane, har eiendommen også egen karpedam og minigolfbane.

- Det er relativt få hytter til salgs i dette området. Her går mange av hyttene i arv. Sist det var en fritidseiendom til salgs på Brønnøya var i fjor sommer, sier megleren.

Har du sett denne videoen?

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere