NA24.no

Brundtland og Bondevik går fri

(Scanpix/Montasje Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Økokrim dropper etterforskningen av tidligere statsministere Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik.

Økokrom har i dag besluttet å henlegge etterforskningen av tidligere statsministere Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF) i pensjonsskandalen.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere kirkeminister Tore Austad (H) blir eller ikke videre etterforsket.

Økokrim fortsetter etterforskningen av stortingspensjonistene Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap), Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H).

- Mistenkt
I en pressemelding fra Økokrim kommer det fram at Bondevik har hatt status som mistenkt:

«Som kjent besluttet Økokrim den 11. februar 2009 å iverksette etterforsking på bakgrunn av de opplysninger som fremkommer i to rapporter fra et ekspertutvalg nedsatt av Stortingets presidentskap.

Kjell Magne Bondevik er avhørt med status som mistenkt og for ham er saken henlagt etter bevisets stilling.

Den videre etterforsking vil bli rettet mot Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Eirik Gulbrandsen som alle er underrettet om dette. Det understrekes at en slik personrettet etterforsking ikke gir grunnlag for å trekke slutninger om et mulig straffansvar. Først etter avsluttet etterforsking vil påtalemyndigheten på vanlig måte vurdere om det er grunnlag for strafferettslige reaksjoner.

For de øvrige tidligere stortingsrepresentanter som er omhandlet av ekspertutvalget – samt Grete Knudsen som en privatperson har inngitt anmeldelse mot – er det etter Økokrims vurdering ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224.

Hvor lang tid etterforskingen mot Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Eirik Gulbrandsen vil ta, er det i dag ikke mulig å si noe sikkert om. Det understrekes at etterforskingen er komplisert og nødvendigvis vil ta en viss tid.»

Urettmessig pensjon
Pensjonsskandalen begynte å rulle i fjor sommer, da Dagsavisen brakte nyheten om at Riksrevisjonen hadde sett på de gullkantede stortingspensjonene. Riksrevisjonen mente at en rekke stortingspensjonister hadde fått urettmessig mye pensjon. Saken utløste en egen granskning, der et utvalg ledet av professor Asbjørn Kjønstad fikk i oppdrag å undersøke skandalen.

Like over nyttår la utvalget fram to granskningsrapporter, en offentlig og en unntatt offentlighet. Disse rapportene ble også overlevert Økokrim.

Henlegger
Økokrim besluttet den 11. februar å starte etterforskning av pensjonsskandalen. De seks tidligere stortingspensjonistene er Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap), tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap).

Økokrim presiserte at det ikke var personene som ble etterforsket, men selve saken. Nå har altså Økokrim henlagt etterforskningen av Brundtland, Bondevik og Austad.

- Jeg kan bare ta Økokrims avgjørelse til etterretning og til orientering, sier Stortingets visepresident Carl I. Hagen til TV 2.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere