*Nettavisen* Økonomi.

Brustad inn i Telenor-striden

Telenor kan måtte betale 11,6 milliarder i Russland. Det får Sylvia Brustad på banen.

25.02.09 12:52

Torsdag i forrige uke ble Telenor dømt til å betale 11,6 milliarder kroner i erstatning til det ukjente selskapet Farimex. Nå blander Telenors største eier, næringsminister Sylvia Brustad (Ap) seg inn i saken.

NA24 - din næringslivsavis

Da dommen ble kjent kunne ikke pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, utelukke at Telenor kan bli nødt til å betale den gigantiske erstatningssummen på hele 1,7 milliarder dollar.

LES MER: - Kan bli tvunget til å betale

- I denne dommen ligger det at erstatningssummen kan tvangsfullbyrdes. Men det er foreløpig usikkert hva som skjer. Selv om vi skal få saken fram til Moskva og få underkjent dommen, kan det ha skjedd ting med betalingen før den tid, sa Melgaard til NA24 da domsresultatet ble klart.

- Sende brev så fort som mulig
Telenor har hele tiden avvist søksmålet fra Farimex som grunnløst, og sier saken vil ankes helt til russisk høyesterett.

Avgjørelsen fra domstolen i Sibir har ikke gått upåaktet hen i Nærings- og Handelsdepartementet.

- I lys av den siste utvikling og sakens alvorlige karakter vil jeg ta opp saken med førstevisestatsminister Zubkov. Jeg skal sende ham et brev så fort som mulig, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad til Dagensit.no.

Brustad vil ikke gå inn på brevets innhold, og svarer følgende på spørsmål om hva regjeringen vil gjøre om de 11,6 milliardene blir tvangsinndrevet:

- Vi er opptatt av at Telenor får mulighet til å forsvare sine verdier. Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer, sier næringsministeren til nettstedet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Langvarig krig
Farimex er et selskap registrert på De Britiske Jomfruøyene som hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer. Selskapet tok ut søksmål mot Telenor i april 2008. Telenor har hevdet at Farimex har nære forbindelser til Telenors mangeårige erkefiende, oligarken Mikhail Fridman.

Farimex gått til sak mot Telenor og har krevd erstatning etter at VimpelCom angivelig skal ha lidd tap etter at Telenors styrerepresentanter stemte nei til at VimpelCom skulle kjøpe et lite ukrainsk mobilselskap. Det nye i dommen fra forrige uke er at nå kan både VimpelCom og Farimex drive inn pengene, i motsetning til tidligere der pengene kun skulle gå til VimpelCom.

VimpelCom, der Telenor eier rundt 33 prosent, har signalisert at de ikke vil fullbyrde dette kravet.

Den norske stat er største aksjonær i Telenor med en eierandel på 53,97 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag