*Nettavisen* Økonomi.

Brutalt fall på Oslo Børs

Foto: (Scanpix/Montasje)

Da oljeprisen stupte gikk det hardt utover det norske aksjemarkedet.

12.11.08 09:38

Oljeprisen stupte og dro med seg Oslo Børs i fallet. Tirsdag ble en ny tung dag for investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Da dagen var omme hadde hovedindeksen rukket å falle 5,83 prosent til 238,14 poeng. Trøsten for investorene må være at fallet kom på et særdeles tynt volum.

Totalt havnet omsetningen på 4 milliarder kroner. Det er nesten halvparten av hva omsetningen har ligget på de siste ukene. Finanskrisen har skremt investorer vekk fra børsene og har gitt en markant nedgang i omsetningen i aksjemarkedet.

Stor oljefall
For første gang nærmere 2 år har oljeprisen falt til under 56 dollar per fat. Fallet i oljeprisen sender også gullprisen nedover. Ifølge Bloomberg reduserer lavere oljepris inflasjonspresset og minsker dermed behovet for å sikre seg mot inflasjon. Dollaren har også styrket seg og gitt en nedgang i råvaremarkedet.

Oljeprisen svekker seg på bekymringer om at det internasjonale energibyrået IEA vil senke etterspørselsutsiktene for 2009. Bakgrunnen er tilbakegangen i økonomien kan gi lavere forbruk.

- Det er ingen spesiell grunn til å kjøpe olje for øyeblikket og det drar alle råvarer ned, sier seniortrader Liran Kapeluto ved Finotec Trading til Bloomberg.

Kapeluto peker på at dollaren styrker mot alle viktige sammenlignbare valutaene.

Ser 50 dollar
- Oljemarkedet kommer ned på nivå med etterspørselsforventningene. Det er mer nedsidesvakheter enn oppsidestyrke. Vi venter at prisene vil faller før de stiger med den amerikanske råoljen vil nå 50 dollar før den når 65 dollar igjen, sier oljeanalytiker Simon Wardell ved Global Insight til Reuters.

Vekstfrykten som er en av årsakene til at oljeprisen faller bratt spiller også inn aksjemarkedene. Det er ikke bare olje- og energiselskaper som blir sendt ned. Veksten i Asia med Kina og India i spissen er også noe av årsaken bak prisoppgangen i råvaremarkedet generelt som varte frem til sensommeren. En konsekvens av at veksten i de fremvoksende økonomiene er avtagende er at de ikke kan demme opp for et fall i aktiviteten i USA og Europa.

StatoilHydros milliardhandel
StatoilHydro-aksjen falt 5,62 prosent til 126 kroner. Den norske oljekjempen blar opp 24 milliarder kroner for 32,5 prosent av Chesapeakes skifergassområde i Marcellus formasjonen. Kjøpet er ventet å øke StatoilHydros egen produksjon til minst 50.000 fat per dag i 2012 og minst 200.000 fat oljeekvivalenter per dag etter 2020. Innen 2013 skal investeringen gi netto positiv kontantstrøm.

DNO-aksjen faller 15,70 prosent til 4,51 kroner. Oljeservicesektoren blir også sendt ned. Acergy dalte 10,61 prosent til 41,30 kroner, mens Subsea 7 falt 10,10 prosent til 51,60 kroner.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Service falt 11,42 prosent til 34,90 kroner.

Finansaksjene fikk også hard medfart. Storebrand falt 12,62 prosent til 18,70 kroner, mens DnB Nor falt 8,38 prosent til 18,70 kroner.

Bunn og topp
Verst går det utover gruveselskapet Crew Gold Corp. Aksjekursen raste ned 33,85 prosent til 0,43 kroner, det tilsvarer en halvering i løpet av to dager. Mandag meldte Crew at de trenger friske penger, og at de skal trykke opp inntil 340 millioner aksjer.

Dagens vinner ble Roxar. Aksjekursen ble sendt opp 23,05 prosent til 2,99 kroner etter at det ble kjent at en storeier har kjøpt seg kraftig opp i selskapet.

Meglerhuset Pareto Securities har samlet sammen 28 millioner aksjer i Roxar på vegne av Kongsberg Gruppen. Posten tilsvarer 11,5 prosent av de utestående aksjene og prisen havnet på 3,15 kroner per aksje. Det innebærer at Kongsberg Gruppen betaler 88,2 millioner kroner for aksjene. Etter dette kjøpet sitter Kongsberg Gruppen med 37,6 millioner aksjer noe som tilsvarer 15,45 prosent av alle aksjene i Roxar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.