*Nettavisen* Økonomi.

Brutalt på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Finans og energi tynget USA-børsene mandag. Oljeprisen raste.

20.04.09 23:23

Etter seks uker med opptur, pekte det brutalt nedover på USA-børsene mandag. De sentrale indeksene falt rundt 4 prosent.

Finans og energi tynget markedet etter kvartalsresultater fra Bank of America og kraftig fall i oljeprisen.

Tviler på tall
Bank of America overgikk markedsforventninger og er nær ved å doble resultatet. I første kvartal fikk selskapet et resultat på 44 cents per aksje, mens analytikerne ventet 4 cents.

Men etter å ha sett på rapporten, konkluderte markedet med at dette ikke var noe å juble for likevel. Konklusjonen synes å være at tallene preges av ekstraordinære effekter og «lettkjøpte» tradinginntekter, mens den underliggende bankdriften viser klar svekkelse, for eksempel når det gjelder tap på utlån.

Les mer: Kjempebank kliner til

Bank of America falt hele 24 prosent. Citigroup endte ned 19 prosent, og flere andre banker og finansselskaper endte med store minustall.

Oljeservice
Oljeservicekjempene Halliburton og Weatherford har også kommet med tall. Førstnevnte klarte akkurat å overgå forventningene til analytikerne, mens Weatherford bommet solid.

Haliburton-aksjen endte lite endret, mens Weatherford falt 4 prosent.

Spekulasjoner om at det kommer svake makrotall denne uken er med på å senke oljeprisen. Ved råvarebørsen i New York falt kontraktene på den amerikanske lettoljen WTI nesten 9 prosent til 45,88 dollar pr. fat. Det er det største fallet på syv uker. Delindeksene for både oljeselskaper og oljeservice falt henholdsvis 5 og 7 prosent.

Les mer: - Fortsatt marginpress i oljeservice og Oljeservicekjempe skuffer

Blar opp milliarder
Dagens lyspunkter dreier seg stort sett om oppkjøp.

Oracle prøver seg der IBM bommet. Programvarekjempen har lagt inn et bud på 7,4 milliarder dollar for Sun Microsystems. Budet inneholder en premie på 42 prosent og har allerede fått gjennomslag i styret til Sun. IBM forsøkte i mars på å kjøpe Sun for 6,5 milliarder, men ble møtt med motbør.

Les mer: Nytt gigantbud på Sun

Sun Microsystems steg 37 prosent, mens kursen i Oracle falt 1 prosent.

IBM er blant selskapene som legger frem sine tall mandag. Disse kommer etter at den ordinære handelen på Wall Street er stengt.

Det er flere oppkjøp som også har kommet frem i løpet av helgen. Etter en lengre periode med en regelrett tørke innen oppkjøp og fusjoner begynner milliardkjøpene å dukke opp igjen.

GlaxoSmithKlein kjøper Stiefel Laboratories for 2,9 milliarder dollar. Stiefel Laboratories er privateid og tilbyr diverse hudpleieprodukter. Det er Stiefel-familien og investeringsselskapet Blackstone Group som selger selskapet.

I tillegg har Pepsi sagt at de nå vil ha tilbake produksjonen av leskedrikker. PepsiCo byr 6 milliarder dollar for å få full kontroll over tapperiene Pepsi Bottling og PesiAmericas. Oppgjør vil skje i form av kontanter og aksjer i PepsiCo.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -3,56% til 7.841,73

Nasdaq -3,88% til 1.608,21

S&P 500 -4,28% til 832,39

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.