Brynestad permitterer ansatte og dumper varelager

Foto: (Scanpix)

Salget svikter for Hadeland Glassverk.

27.05.13 22:25

(Hadeland.net/Nettavisen): Produksjonsstaben ved Hadeland Glassverk permitteres til oktober. Nå skal varelageret tømmes til et historisk lavt prisnivå.

Direktør Svein Guldbrandsen forteller at det jobbes med et rotasjonssystem som skal gjøre produksjon minst mulig skadelidende.

– Vi må også få en større kontantstrøm for å få betalt regninger, forteller Guldbrandsen.

Hadeland Glassverk er eid av Atle Brynestad. Han er også styreleder i selskapet.

Labert besøk

– Besøkssenteret har opplevd svikt og vi kan ikke vente, derfor settes prisene ned for å få tømt lageret, alt skal ut, sier Kari Sørum Roll-Matthiesen, drifts- og markedsdirektør. Hun tilføyer at en dårlig vår og forsommer, værmessig sett, har ført til mindre aktivitet og salg enn forventet.

– Vi har fått motvind i stedet for medvind. Det må skje noe positivt og vi må skape mer aktivitet, sier Roll-Matthiesen.

Regnskapstallene for 2011 viser at selskapet omsatte for litt over 187 millioner kroner i 2011. Det er ned fra 200 millioner året før. Ifølge Brønnøysundregistrene er regnskapstallene for 2012 ikke levert.

Ledelse ned i lønn

– Dette er ikke noe lystig. Vi håper at permitteringene ikke varer så lenge som til oktober. Vi står i fare for å miste dyktige folk. Jeg mener det er liv laga for fabrikk her, men hva ledelsen tenker i forhold til antall ansatte vet vi ikke. Vi har også krevd at ledelsen går ned fem-ti prosent i lønn i år, i solidaritet med de ansatte. Det er klart det blir tøffere økonomisk for flere under permittering, kommenterer Odd Harald Larsen, hovedtillitsvalgt ved Hadeland Glassverk.

direktør Svein Guldbrandsen sier at han ser faren for at ansatte kan forsvinne og heller finne arbeid andre steder.

– Samtidig må vi få folk til å komme hit, se produksjonen som foregår i glasshytta og forstå prosessen med framstilling av glass. Vi må få økt bedriftssalget av varer. Jo flere som kommer hit og ser produksjonen, jo bedre, da forstår de også prisen vi tar for produktene. Vi må vise hva vi gjør, sier Guldbrandsen.

Skylder 5,5 millioner i skatt

Hadeland Glassverk sliter derfor også ekstra med leverandørgjeld, annen kortsiktig gjeld og skattekrav i et sommerhalvår med lavere salg enn forventet.

– Dette skjer i den stillere delen av året. Vi har for dårlig kontantstrøm nå, selv om vi har pluss i regnskapet mot slutten av året, sier direktør Guldbrandsen, som ikke ser situasjonen som spesielt alarmerende nå. Skatt Øst meldte inn utleggskrav 26. april, på 5,5 millioner kroner. Samtidig som kontantstrømmen er stram, spesielt sommertid, framgår det av HGs regnskap at bedriften årlig betaler over 20 millioner kroner i konsernbidrag.

Endrer design

Prisene på varelageret ned til det ledelsen kaller et «historisk nivå». Håpet er at elendig vårvær snur til en aktiv sommer, både for besøkende og de som slår inn kassasummer.

– Det har også vært mindre kjøpesenteraktivitet generelt enn forventet. Det merker også vi. Vi jobber nå hardt for å øke aktivitetsnivået, forteller Roll-Matthiesen.

Et av flere grep har også vært å endre design på vinklokker til tradisjonelle modeller, for å få produktene mer relevante til dagens etterspørsel, krav og forventninger.

– Absolutt alt av varer prises nå ned for å få de vekk, avslutter Roll-Matthiesen.

Atle Brynestad er kanskje mest kjent for å ha startet kjeden Smart Club i 1996. Han er i dag eier av blant annet Porsgrunds Porselænsfabrik, Hadeland Glassverk. Sommeren 2008 solgte han Fotballklubben Lyn og Smart Club.

Les flere saker på Hadeland.net her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.