Brynestad slipper millionstraff

Foto: (Scanpix/AP)

Statsadvokaten kommer ikke til å gjøre krav på Lyns millionfortjeneste i Mikel-saken.

13.06.08 09:40

- Etter en helhetsvurdering, har påtalemyndigheten videre konkludert med at det ikke skal anvendes foretaksstraff mot FC Lyn Oslo, skriver statsadvokat Svein Holden i en pressemelding mandag formiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Kunne krevd minst 60 mill.
Etter at den tidligere Lyn-sjefen Morgan Andersen ble dømt for kontraktsforfalskning i Mikel-saken tidligere i år, har Holden vurdert om staten skulle rette krav mot klubben, som har tjent minst 60 millioner kroner på salget av den nigerianske juvelen til Chelsea.

Kravet ville blitt rettet mot FC Lyn Oslo AS, som eies av Atle Brynestads CG Holding AS.

- Hvis avtalen mellom Mikel og Lyn er forfalsket, har Lyn solgt noe de ikke hadde rettmessig adgang til å selge. I så fall har ikke Lyn noe rettmessig grunnlag til å sitte med overgangspengene, sa jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til NA24 før rettssaken mot Morgan Andersen i februar og mars.

- Undertegnede (har) besluttet at det ikke er grunnlag for å rette et inndragningskrav mot FC Lyn Oslo, skriver statsadvokat Holden.

Les også: Kan tape 60 millioner

Kluss med Balas kontrakt
Rettssaken mot Andersen påviste også kluss med Balas kontrakt, og både Chelsea og/eller Manchester United og staten kunne sendt et massivt millionkrav til Oslo-klubben. Lyn fikk både Bala og Edu som en del av Mikel-pakken, og de to ble solgt for 45 millioner kroner.

- Avgjørelsen er i tråd med det klubben hele tiden har hevdet og kommer således ikke overraskende, sier klubbdirektør Erik Langerud i FC Lyn Oslo.

Les også: Morgan får 1,2 mill. i sluttpakke

- Vesentlig for salget av Lyn
- Sett fra utsiden tror jeg det er 50/50 sjanse for at staten krever foretaksstraff. Sentralt er om Morgan Andersen gikk langt utover det man av Lyn som arbeidsgiver kunne forvente at de skulle ha kontroll over, sa idrettsadvokat Kenneth André Leren til NA24 i forrige uke.

Les også: Freddy-stjerne skal redde Lyn

- Jeg vil nok tro at beslutningen kan bli vesentlig i forhold til forhandlingene mellom kjøper og selger av Lyn. Med en betydelig straff er ikke klubben et så interessant kjøpeobjekt, advarte Leren.

PS: Fotballforbundet opprettholder sine sanksjonssaker mot FC Lyn Oslo. Det sier fotballpresidenten i en pressemelding.

DETTE ER MIKEL-SAKEN:

- Tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen ble i slutten av mars dømt for å ha forfalsket kontraktspapirene til John Obi Mikel før nigerianeren ble solgt til Manchester United våren 2005. Andersen ble også dømt for å ha gått til falsk anmeldelse av Mikel-agent John Shittu. Andersen nektet straffskyld på begge tiltalepunktene

- Mikel endte etter mye om og men i Chelsea ett år senere, og Lyn tjente vel 60 millioner på salget av stortalentet. Totalt måtte Chelsea ut med vel 195 millioner kroner for en spiller London-laget kan ha oppdaget selv. Mikels Lyn-kontrakt og avtale med Rune Hauge-firmaet Profile Sport brøt uansett med regelverket til Det internasjonale fotballforbundet.

- Morgan Andersen anket dommen på ett års betinget fengsel på stedet, men droppet senere anken. Andersen fikk 1,2 millioner i sluttpakke for å forlate jobben som Fredrikstad-direktør, hvor han begynte etter å ha sluttet i Lyn høsten 2006.

- Fotballforbundet har bestemt seg for å forfølge både Lyn og Rune Hauge for partenes rolle i Mikel-saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.