*Nettavisen* Økonomi.

Bryr seg ikke om Vista

Både aksjemarked og forbrukere gir Windows Vista en lunken mottakelse på sin første salgsdag.

30.01.07 17:26

Like etter børsstart i USA er Microsoft-aksjen ned 0,51 prosent. Markedet ser dermed ikke ut til å bry seg nevneverdig om at Bill Gates i dag slipper sitt nye flaggskip, operativsystemet Windows Vista, i butikker i rundt 70 land.

NA24 - din næringslivsavis

Gisle Hannemyr er universitetslektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Han har testet ut Windows Vista og lot seg sjarmere av den visuelle opplevelsen Microsoft byr på. Likevel bryr ikke han heller seg om dagens lansering.

– Jeg venter med å kjøpe Vista. Jeg føler ikke at jeg har noe akutt behov for å oppgradere, sier Hannemyr.

Advarer mot barnesykdommer
Selv om vanlige forbrukere i dag kan gå i elektronikk- og databutikker for å kjøpe Vista, tror Hannemyr det nye operativsystemet primært vil bli solgt i pakke med nye pc-er.

– Du skal være veldig, veldig interessert hvis du nå løper og kjøper Vista til den pc-en du har, sier Hannemyr.

Dataeksperten begrunner skepsisen med blant annet høy pris, mulige barnesykdommer og usikkerhet rundt hvor gamle maskiner som takler å kjøre Vista som operativsystem. Dersom du har en bærbar maskin bør den ifølge Hannemyr være «rimelig heftig» for at Vista skal fungere problemfritt.

Rolig på Elkjøp
Salgssjef Thomas Hegerlund i Elkjøp Norge forteller om en forholdsvis rolig Vista-dag ved kjedens utsalgssteder.

– Dette er ikke et produkt som kundene tar seg fri fra jobben for å handle, sier Hegerlund som tror på litt mer trøkk utover ettermiddagen og kvelden.

Elektronikkgiganten forventer godt salg av Vista, men tror ikke så mange vil velge å kjøpe operativsystemet alene.

– Vista krever litt av maskinen. Istedenfor å bruke penger på oppgradering velger derfor en del å kjøpe ny pc, sier Hegerlund.

Vista til åtte kroner stykket
Lanseringen av Windows Vista flere ganger blitt utsatt, noe som har kostet for Microsofts eiere.

Det har vært lastet ned over fem millioner betaversjoner av Windows Vista og Office 2007-pakken. Dette gjør programmene til mest testede gjennom tidene.

Når Vista nå lanseres, må Bill Gates og co. som vanlig kjempe en hard kamp mot piratkopier. Ifølge NTB ble Windows Vista tirsdag solgt for kun åtte kroner på markedet i den kinesiske byen Shenzhen i Kina.

Windows har brukt fem år og seks milliarder dollar på å utvikle operativsystemet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.