NA24.no

Bøtter inn penger

Svært lave tap og økte utlånsvolumer er to faktorer som bidrar til at DNB-sjef Rune Bjerke kan glede seg over et meget sterkt kvartalsresultat.
Svært lave tap og økte utlånsvolumer er to faktorer som bidrar til at DNB-sjef Rune Bjerke kan glede seg over et meget sterkt kvartalsresultat. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Pengene fosser inn hos DNB - overskudd på 5,7 milliarder på tre måneder.

DNBs resultat i tredje kvartal var 5 686 millioner kroner, en økning på 805 millioner fra tredje kvartal 2013. Svært lave tap og økte utlånsvolumer sørger for at DNB er i rute med å bygge opp egenkapital til tross for tøff konkurranse i bankmarkedet.

– Vi er godt fornøyde med dette resultatet. Den viktigste jobben vår finansielt er å komme i mål med de myndighetspålagte kapitalkravene. Med dagens inntjening fortsetter vi å bygge kapital og ser at vi vil komme i mål innen fristene vi har fått. Vi har fra 2008 satt av mer enn 70 milliarder til økt egenkapital, og fortsatt skal vi bygge ytterligere kapital, sier konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding.

DNBs rene kjernekapitaldekning ved utgangen av kvartalet var på 12,6 prosent, inkludert 50 prosent av overskuddet for kvartalet. Hvis DNB kunne rapportert etter svenske myndigheters regler, ville konsernet kunnet vise til en ren kjernekapitaldekning på hele 18,0 prosent.

Økte renteinntekter tross lavere marginer

Som et resultat av rentejusteringen i andre kvartal ble utlånsmarginene redusert med 0,12 prosentpoeng fra tredje kvartal 2013. Netto renteinntekter økte likevel med 313 millioner kroner i samme periode på grunn av økte utlånsvolumer. Nedskrivninger på utlån og garantier var kun 183 millioner kroner i kvartalet – en vesentlig reduksjon fra 475 millioner i tredje kvartal 2013.

– De lave tapene viser at vi har en solid og robust portefølje som klarer seg godt, også i en periode med økonomisk turbulens og fallende oljepris. I tillegg er det en god bekreftelse på solid bankhåndverk, sier Bjerke.

De samlede kostnadene gikk noe ned, mens driftskostnadene justert for engangskostnader økte med 101 millioner kroner fra tredje kvartal 2013 til tredje kvartal 2014. Kostnadsgraden gikk ned fra 43,4 til 40,4 prosent i samme periode.


Finansielle nøkkeltall for tredje kvartal 2014:

Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 7,6 milliarder kroner (6,8)

Resultatet var 5,7 milliarder kroner (4,9)

Resultat per aksje ble 3,49 kroner (3,00)

Egenkapitalavkastningen ble 15 prosent (14,4)

Ordinær kostnadsgrad var 40,4 prosent (43,4)

Sammenlignbare tall for tredje kvartal 2013 i parentes.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere