Ifølge amerikanske medier er avstemningen utsatt til klokka 12 lokal tid.

Den skulle egentlig ha funnet sted klokka 1 natt til mandag.

Senatet i USA blir ikke enige om en løsning på budsjettkrisen innen arbeidsdagen starter mandag. Dermed må tusenvis av offentlig ansatte bli hjemme fra jobb.

Opprinnelig skulle Senatet natt til mandag stemme over et forslag som kunne ha fått slutt på nedstengningen av det amerikanske statsapparatet innen mandag morgen.

Avstemningen er imidlertid utsatt til klokka 12 lokal tid, det vil si klokken 18 norsk tid.

– Vi har ennå ikke kommet til enighet om en avtale, sier demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Øker i omfang

Flere offentlige etater har måttet stenge etter at landet gikk inn i en såkalt «shutdown» natt til lørdag. Senatet stemte da ned et forslag om å fortsette finansieringen av statsapparatet midlertidig fram til midten av februar – i påvente av at man blir enige om et statsbudsjett for 2018.

Siden helgen nå er over, vil omfanget av nedstengningen øke dramatisk når flere hundre tusen statsansatte må bli hjemme fra jobb uten lønn mandag morgen. I helgen har bare enkelte museer og nasjonalparker vært stengt.

Amerikanske aviser har i helgen vært fulle av stoff om den dramatiske nedstengningen, og demokrater og republikanere har gjort et intenst forsøk på å legge skylda på den andre siden.

Ulovlig innvandring

Stridens eple er det vanskelige temaet om ulovlig innvandring. Som betingelse for å stemme for en budsjettforlengelse, krever demokratene at republikanerne åpner for at 800.000 unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, får bli i USA, gjennom det såkalte DACA-programmet.

President Donald Trump opphevet DACA, som ble innført av forgjengeren Barack Obama. Men han har flere ganger antydet at han har sympati med de unge såkalte Dreamers, og har sagt at han kan åpne for DACA igjen om Demokratene går med på strengere regler for innvandring og finansiering av muren mot Mexico.

Det trengs et flertall på 60 mot 40 stemmer i Senatet for å få gjennom budsjettforslaget, og dermed har republikanerne ikke nok stemmer alene til å få det vedtatt. Ved lørdagens avstemning stemte fire republikanere mot forslaget, mens det fikk støtte av fem demokrater.

Forsøk på kompromiss

Demokratenes mindretallsleder Chuck Schumer sier han har forsøkt å kompromisse, men at han ikke får noe klart svar fra presidenten. Trump er selv under press fra de mest konservative republikanerne som er imot enhver udokumentert innvandring.

– Jeg er villig til å gjøre en avtale, sitte ned nå med en gang og jobbe med presidenten eller hvem som helst han måtte utpeke. La oss få det gjort, sa Schumer søndag.

Trump beskylder imidlertid Demokratene for «å være mer opptatt av ulovlige innvandrere enn vårt store og flotte militære eller sikkerheten på vår farlige sørgrense».

Nedstengningen omfatter imidlertid ikke det militære, selv om ansatte ikke får lønn før dramatikken er over.

Sist gang statsapparatet sto uten finansiering var i 2013. Da ble over 800.000 ansatte permittert.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her