I en budsjettlekkasje fra neste års statsbudsjett varsler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at han vil fjerne det han kaller «det dummeste regelutslaget han noen gang har sett i politikken».

Les: Her er politimesterens rapport om utlendinger og kriminalitet

Han sikter til en bestemmelse i opplæringsloven som sier at en innvandrer som allerede har gjennomført videregående skole i sitt eget hjemland, ikke kan få rett til videregående opplæring i Norge. Dette til tross for at svært mange innvandrere ikke får godkjent sin videregående opplæring fra hjemlandet når de søker høyere utdanning i Norge.

Les: Listhaug: - Vi må diskutere de reelle utfordringene, ikke stikke hodet i sanden

Integreringsfelle

– Vi setter disse menneskene i en umulig situasjon. Det verste er at det ofte rammer noen av dem som har størst muligheter til å integreres raskt og ta en lengre utdannelse, sier han til NTB.

Les: Sjeføkonom om Oslos befolkningsvekst: - Vil legge betydelig press på boligprisene

Regjeringen foreslår å bruke 60 millioner kroner neste år for å gi alle i denne gruppen rett til videregående opplæring. Beløpet vil øke de neste årene, og tiltaket er i 2019 beregnet å koste 235 millioner kroner når tre årskull kommer til å starte samtidig.

Departementet har beregnet at rundt 1.000 personer vil få skoleplass høsten 2017.

Les: Frps asyl-linje provoserer regjeringspartner Høyre

Isaksen kaller dagens bestemmelse et effektivt hinder for integrering.

– Disse menneskene blir i verste fall gående arbeidsløse, eller de må ta jobber uten krav om formell utdannelse. Det skaper motløshet og stengte dører, sier Isaksen.

Les: – Innvandrerpriser i strid med loven

Livet på vent

Irakiske Rasha Hussain Al- Shekh (31) får gråten i halsen når hun hører om den planlagte lovendringen.

Al- Shekh har 16 års skolegang og er utdannet historielærer i Irak. I Norge ble ikke utdanningen godkjent og hun har fått avslag på avslag for å starte på nytt med norsk videregående utdanning. Å gå opp som privatist til mange titalls tusen kroner, har trebarnsmoren, som bor på Bjørndal i Oslo, ikke hatt råd til. I dag er hun arbeidsledig, men går på ulike arbeidsmarkedstiltak via Nav.

Les: Asyl og innvandring: La oss se på fakta

– Det er en så frustrerende situasjon, for det eneste jeg vil er å ta mer utdanning og komme i jobb. Jeg har vært så trist over dette, forteller hun til NTB.

Al-Shekhs plan er å utdanne seg til helsefagarbeider for å komme raskt i jobb. Drømmen er senere å bygge på med norsk lærerutdanning, for på sikt å kunne undervise kommende helsefagarbeidere.

Les: - Norske elever gjør det like bra på skoler med mange innvandrere

– Nå føler jeg at hele livet mitt står på vent. Det vil bety alt for meg hvis denne reglen blir endret, forteller hun.