NA24.no

Buet ut landbruksministeren

Landbruksminister Lars Peder Brekk og statssekretær for Jens Stoltenberg, Svein Fjeillheim, tok imot støyten under bøndenes markering på mandag.
Landbruksminister Lars Peder Brekk og statssekretær for Jens Stoltenberg, Svein Fjeillheim, tok imot støyten under bøndenes markering på mandag. Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Sist oppdatert:
Med ringende kubjeller og poengterte slagord på bannerne, dyrket frustrerte bønder opp plenen foran Stortinget og buet ut Lars Peder Brekk.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Mandag ettermiddag står godt over 2000 bønder og sympatisører utenfor Statsministerens kontor ved Akershus festning.

De har deltatt i et protesttog mot regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Bønder fra Akershus, Buskerud, Hedmark, Vestfold og Østfold har tatt med seg 40-50 traktorer til byen. Mange var på plass foran Landbrukets hus i hovedstaden allerede ved 9-tiden.

«Kjære Jens, gi oss i dag muligheten til å produsere ditt daglige brød,» var slagordet på én banner.

Kamplystne bønder
«Ingen bønder, ingen kake», kom det fra bondemengden.

Kamplystne bønder i godt humør, kjøre traktorer og gikk i takt til sine korps gjennom Oslo sentrum i en planlagt aksjon. Traseeen gikk fra Landbrukets hus og forbi Stortinget, hvor de startet med å dyrke opp plenen.

Men det var ikke Stortinget som var målet for bøndene. Demonstrantene samlet seg til slutt sammen rundt inngansporten til Akershus festning og Statsministerens kontor.

(Saken fortsetter under bildet)

- Vi gir oss aldri

Etter å ha parkert en traktorvogn med en nymalt tilhenger, kom Nils T. Bjørke, Merete Furuberg, AP-ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern og leder i Norsk Landbrukssamvirke, Svein Svebestad og holdt appeller til de oppmøtte.

- Dette er bare første steg av en politisk prosess, sier Nils T. Bjørke, som mener norsk matproduksjon må holde tritt med befolkningsveksten.

- Kampen har så vidt begynt. Vi gir oss aldri. Inntektsgapet til andre yrkesgrupper, selvforsyningsgraden og tollene må økes, sier leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg.

(Saken fortsetter under bildet)

- Regjeringen svikter ved første korsvei. Økonomien i produksjonen er ikke god nok. Gå hjem og les jordbruksmeldingen din, Jens. Vi trenger å gi nordmenn god og trygg norsk mat, sa lederen av Norsk Landbrukssamvirke, Sveinung Svebestad.

Lars Iver Wiig, NNN-tillitsvalgt, hevder at 40.000 arbeidsplasser kan forsvinne i næringsmiddelindustrien.

- Mange er borte allerede på grunn av at vi ikke får nok råvarer fra bøndene, sa Iver Wiig.

- Skader rekrutteringen

Ungdommen var også representert. Bygdepolitisk nestleder i Norges bygde- og ungdomslag, Espen Siljuåsen, sier at bondens arbeid er ikke verdsatt på lik linje med andre næringer. Dette skader rekrutteringen, mener han.

- Når vi ser på inntektene så er det ikke aktuelt for oss ungdommen å gå inn i næringen. Vi ser at lønningene er på det halve av snittet i Norge. Hvis vi skal ungdom til å produsere mat i fremtiden, så må noe gjøres, sa Siljuåsen til Nettavisen.

Han påpeker at overtaksalderen av landbrukseiendommer er på godt over 50 år.

- Vi har veldig mange aldrende bønder og det er på tide at ungdommen trør til, og bidrar til den viktige næringen i Norge, sa han.

- Lei seg

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fikk ros for å ha møtt opp og ta imot støyten. Selv sa han at han er lei seg på bøndenes vegne. Men han forsvarte sitt partis innsats.

- Vi har de samme målene for norsk landbruk og de samme ambisjonene. Vi har jobbet hver dag siden jeg har kommet i regjering for å bedre inntektsmulighetene i næringen, bedyret han.

Buet ut

Han ble likevel buet ut når han prøvde å forsvare jordbruksoppgjøret.

- Jeg tolker årets forhandlingsbrudd og disse reaksjonene om hvor raskt våre mål skal nås og fremdriften. Dette er en ærlig uenighet, sa Peder Brekk, men ble avbrutt av frustrerte rop fra hundrevis av bønder og av trommeslag fra korpset.

Bøndene hadde med seg et brev til statsminister Jens Stoltenberg, og var skuffet over at han ikke kom. I hans sted kom statssekretær Svein Fjellheim.

- Statsministeren er i utlandet, men jeg skal sørge for at han får brevet, sa en ydmyk Fjellheim til tilrop fra fra de oppmøtte.

Trafikkaos

Det stod lange traktorrekker og folkemengder helt fra Oslo City og mot Stortinget.

På grunn av demonstrasjonene er det trafikkaos i Oslo sentrum, og Ruter melder på sine nettsider om store avvik på buss og trikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere