NA24.no

(Scanpix)

Buffett gir opptur i USA

Sist oppdatert:
Superinvestor kjøper seg opp i bank med trøbbel. Wall Street liker signalene.

Aksjehandlerne i New York velger å satse på at Warren Buffett får rett i sitt veddemål.

NA24 - din næringslivsavis

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,40 prosent til 2.161,93 poeng. Den brede S&P 500-indeksen åpner forsiktig opp 0,07 prosent til 1.189,02 poeng. Dow Jones-indeksen stiger 0,19 prosent til 10.875,03

Buffett kjøper
Bjellesauen Warren Buffetts investering i Goldman Sachs virker å bli tatt godt imot av aksjemarkedet. Da avtalen ble kjent i går kveld steg finansaksjene etter at den ordinære handelen var over.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway betaler 5 milliarder dollar for det som kalles «preferd stocks». Disse aksjene gir rett til en større andel utbytte, men er ikke stemmeberettiget. Buffetts inntok viser at han er villig til å satse på at finanssektoren i USA ikke kollapser totalt. Han har i tillegg en warrant på å kjøpe ytterligere aksjer 5 milliarder dollar. Goldman Sachs skal hente ytterligere 2,5 milliarder dollar gjennom en emisjon rettet mot andre investorer.

- Buffetts inngang i Goldman støtter vårt syn på at aksjer endelig tilbyr gode verdier. Det er mer kraftfullt enn Paulsons bazooka, folk som tror at USA trenger en fornyet fri strøm av kreditter er en del av problemet, ikke løsningen, sier analytiker Charles Dumas ved Lombard Street Research i London til Marketwatch.

Investorene er fortsatt avventende i forkant av en endelig avklaring rundt redningspakken til de amerikanske myndighetene. Pakken på 700 milliarder dollar skal benyttes til å kjøpe råtne lån fra bankene for å bedre balansen til finansinstitusjonene.

Markedene venter eller på den ukentlige oljelagerrapporten fra USA. Denne vil gi indikasjoner på hvordan etterspørselen utvikler seg. Likevel vil nok orkanene som stormet for noen uker tilbake spille inn på lagerbyggingen.

Boligprisene stuper
Salget av brukte boliger falt med 2,2 prosent til en årlig salgstakt på 4,91 millioner i august. Det viser tall fra the National Association of Realtors. Økonomene hadde ventet at antallet solgte brukte boliger ville falle til en takt på 4,92 millioner, viser estimater innhentet av Bloomberg News. Samtidig ble den årlige salgstakten for juli revidert opp til 5,02 millioner fra den opprinnelige veksten på 3,1 prosent til 5 millioner.

Medianprisen var i august på 203.100 dollar et fall på 9,5 prosent fra samme måned i fjor. Det er ny rekord for en måned. I juli i år lå medianpris 210.300 dollar. Fallende priser er et hinder for boligsalget og gjør at potensielle kjøpere venter på at prisene skal synke videre. Så langt har et høyt antall usolgte boliger senket prisene, og prisene må falle videre for at antallet skal minke.

I august falt antallet brukte boliger til salgs med 7 prosent til 4,26 millioner, og det er nok til å dekke 10,9 måneder med etterspørsel. I juli lå antallet på 4,58 millioner, noe som var rekordhøyt.

- Boligprisene vil ikke stabiliseres så lenge lagrene forblir høye, sier økonom Lawrence Yun i the National Association of Realtors. Han ønsker fallet i antallet boliger til salgs velkommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere