NA24.no

(Scanpix)

Buffett kjøper Goldman

Sist oppdatert:
Investorlegenden Warren Buffett satser nær 30 milliarder kroner på gigantbanken.

Warren Buffetts selskap Berkshire Hathaway vil investere 5 milliarder dollar, eller nær 30 milliarder kroner, i Wall Steet-banken Goldman Sachs.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er et gullforgylt tillitsvotum, sier Michael Holland, forvalter hos Holland & Co til nyhetsbyrået Reuters.

Buffett kjøper preferanseaksjer for 5 milliarder dollar. Disse gir rett til et utbytte på 10 prosent i året, og Goldman Sachs kan kjøpe dem tilbake mot et tillegg på 10 prosent. I tillegg får Buffett opsjon på å kjøpe ordinære aksjer for 5 milliarder dollar til kurs 115 dollar.

Meldingen kom etter børs tirsdag. Goldman Sachs-aksjen endte den ordinære børsdagen på 125,05 dollar, men steg 8 prosent i elektronisk handel til 134,75 dollar. Kursen er likevel nær halvert fra toppen det siste året.

Blir bank
Samtidig annonserte Goldman en planlagt emisjon av ordinære aksjer for 2,5 milliarder dollar.

Søndag kveld ble det kjent at Goldman Sachs skal omdanne seg fra meglerhus til bank, noe som blant annet innebærer strengere regulering.

Goldman Sachs blir regnet for å være ledende blant det store meglerhusene på Wall Street, til tross for at selskapet hadde ledet an i de siste årenes tendens til økt gjeldsfinansiering og risiko i bransjen.

- Goldman Sachs er en eksepsjonell institusjon, sier Buffett i en pressemelding, og viser til global rekkevidde, sterk ledelse og intellektuell og finansiell kapital nok til å opprettholde en ledende posisjon.

Satser langsiktig
Buffett er blitt verdens rikeste mann på store og langsiktige investeringer i gode selskaper hvor kursen er under press.

I lange perioder har han sittet på en enorm kontantbeholdning i påvente av gode kjøp.

Nå kan det se ut som han er på hugget, for det er ikke mer enn to uker siden det ble kjent at et selskap kontrollert av Buffett planlegger å kjøpe opp energiselskapet Constellation Energy for 4,7 milliarder dollar etter kraftig kursfall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere