Gå til sidens hovedinnhold

Buffett storhandler

«Vær grådig når andre er fryktsomme», råder investorlegenden. Nå kjøper han aksjer for milliardbeløp.

Investorlegenden Warren Buffett, en av verdens rikeste menn og kanskje aksjemarkedets største bjellesau, kjøper aksjer i konglomeratet General Electric for 3 milliarder dollar (17,6 milliarder kroner).

NA24 - din næringslivsavis

I et marked der investorer flest er på sitt mest nervøse for tiden, har Buffett gått hardt til verks med en serie storkjøp.

- Vær grådig
- Vær fryktsom når andre er grådige, vær grådig når andre er fryktsomme, det er et gammelt råd Buffett har gjentatt ved flere anledninger.

Dagens marked passer perfekt for mannen som ofte omtales som «Orakelet fra Omaha». Investoren har gjort et navn på sin teft for å finne aksjer basert på fundamentale verdier, og den paniske markedspsykologien vi nå er vitne til har gjort selskapene svært billige, historisk sett.

Onsdagens kjøp skjer gjennom investeringsselskapet Berkshire Hathaway. GE vil i tillegg gjennomføre et salg på aksjer til ytterligere 12 milliarder dollar.

- Et symbol
- GE er et symbol på amerikansk forretningsdrift for verden for øvrig, sier Buffett i en kommentar, ifølge Bloomberg News.

- Jeg har vært en venn og beundrer av GE. Jeg er overbevist over at GE vil fortsette å være vellykket i årene som kommer, fortsetter han.

Årsaken til det storstilte aksjesalget fra det gigantiske konglomeratet er å beskytte selskapets plettfrie trippel-A kredittvurdering. Finanskrisen har tynget på selv GE, som regnes som et av de mest solide selskapene i Verden.

Føyer seg inn i rekken
Buffett er virkelig på kjøper’n om dagen. Senest i forrige uke kjøpte han aksjer i investeringsbanken Goldman Sachs for totalt 5 milliarder dollar, og før det har han spyttet et tilsvarende beløp inn i Constellation Energy.

Les også: Buffett kjøper Goldman

- Warren Buffett er det ultimate godkjenningsstempelet, skrev en analytiker fra UBS i et analysenotat etter Goldman-kjøpet, ifølge Marketwatch.

Dette gjelder i høyeste grad også denne gang. I en tid der det er lite som investorer fortsatt har tillit til, er Buffett en av de få menneskene markedet fortsatt stoler på.

Utrolig rulleblad
Over de 42 årene selskapet hans har operert, har aksjonærene hatt en gjennomsnittlig avkastning på rundt 20 prosent. Buffett har altså gjort det gjennomgående omtrent dobbelt så bra som aksjemarkedet over en periode på over fire tiår. Det er en rekord som få, om noen, kan overgå.

Da han tok over kontrollen i Berkshire Hathaway i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje. Berkshires a-aksjer er nå verdt 122.500 dollar på New York-børsen.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget