*Nettavisen* Økonomi.

Buffetts friske veddemål

Foto: SCANPIX/EPA/KATHY WILLENS

Warren Buffett vedder stort på at hedgefond ikke slår markedet.

10.06.08 09:06

(NA24-KOMMENTAR): Warren Buffett er blitt verdens rikeste mann på å slå markedet. Men selv deltar han i et veddemål om 1 million dollar, hvor han satser på at et utvalg hedgefond ikke klare å slå S&P 500-indeksen..

Det oppsiktsvekkende veddemålet er inngått via tjenesten Long Bets, og er også omtalt i siste utgave av magasinet Fortune.

Kort fortalt: Veddemålet er inngått mellom Buffett på den ene siden og tre partnere i forvaltningsfirmaet Protégé Partners på den andre. Protégé Partners driver med såkalt fond-i-fond, og deres side av veddemålet består av fem slike fond-i-fond etter eget valg (men ikke offentliggjort).

Buffett har gjort det enklere: Han har kjøpt det superbillige indeksfondet Vanguard S&P 500, som gir praktisk talt den samme avkastningen som aksjeindeksen med samme navn.

Den som har best avkastning etter ti år, vinner en million dollar, som begge partene har forpliktet seg til å donere til veldedighet. Veddemålet ble inngått 1. januar, men ikke offentliggjort før nå.

Buffett satser på indeks
Det er interessant hvilken side av veddemålet Buffett er på. Han er blitt verdens rikeste mann ved å drive investeringsselskapet Berkhire Hathaway, som faktisk har en viss likhet med et hedgefond. Det kan ta store posisjoner i hva som helst. Men en viktig forskjell er at Buffett ikke tar ut saftige forvaltningshonorarer. Rikdommen kommer i stedet fra hans egne aksjer i selskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Likevel satser Buffett altså på et passivt indeksfond, en investering som gjerne foretrekkes av dem som tror markedene (i stor grad) er rasjonelt priset og gjenspeiler tilgjengelig informasjon (at de er «effisiente» på stammespråket). Men Buffett har alltid vært skeptisk til dette.

– Jeg hadde vært en boms på gata med et blikk-krus hvis markedene alltid var effisiente, har han sagt.

Buffetts innvending mot hedgefondene er altså ikke primært at de forsøker å slå markedet, for det er jo det han selv driver med, men at de tar en så stor del av investorenes avkastning.

Som det fremgår av Fortunes artikkel vil et fond-i-fond typisk ta et årlig forvaltningshonorar på 1 prosent. De enkeltfondene det så investeres i, vil på sin side gjerne ta ytterligere 1,5 prosent.

I tillegg tar det enkelte fond typisk 20 prosent av avkastningen (eller av avkastning over et gitt mål). Av de gjenværende 80 prosentene, tar gjerne fond-i-fond-selskapet 5 prosent eller mer.

Det betyr at 2,5 prosent av kapitalen og 24 prosent eller mer av avkastningen forsvinner hvert år.

Til sammenligning tar Vanguard 0,07 prosent i året i forvaltningshonorar av sine storkunder (som Buffett er). Vanlige kunder må ut med 0,15 prosent.

Det betyr at Protégé er avhengig av å slå indeksen kraftig før kostnader for å holde tritt.

Ikke endelig dom
Veddemålet er interessant, men som endelig «dom» i striden mellom aktiv og passiv investering, har det klare svakhetstrekk (rent bortsett fra den åpenbare faren for at Buffett (77) ikke får opplevd at seierherren kåres).

For det første er dette til en viss grad epler og pærer. Selv de som er tilhengere av hedgefond vil sjelden hevde at hovedpoenget er å slå aksjemarkedet, men heller at man kan oppnå en avkastning nær aksjemarkedet men med mindre risiko.

For det andre er tidshorisonten relativt kort, selv om et veddemål på ti år er drøyt nok. Det er grunn til å tro at en investering i en rekke fond-i-fond med ulik strategi og hele verden som investeringsunivers, vil gi en jevnere avkastning enn S&P 500-indeksen. Det avgjørende kan derfor i stor grad bli om de neste årene blir gode for det amerikanske aksjemarkedet eller ikke, mer enn om hedgefondforvalterne er dyktige. Det er en betydelig grad av tilfeldighet i bildet.

Høy list
Uansett: Fond-i-fond hedgefond har en enormt høy list å hoppe over på grunn av sine honorarer, som fort kan utgjøre 5-7 prosent i året, avhengig av hvor høy avkastning de oppnår.

For deg som investor hjelper det lite om forvalterne er flinke, hvis ekstraavkastningen de oppnår ender som herregårder, yachter og Ferrarier for dem selv.

Hos Fortune har man spurt leserne om hvem de tror vinner. Så langt holder rundt fire av fem på Buffett. Jeg tenderer til å være enig.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Sparing som risikosport
Hurra, nå går det verre!
Europas nye skyskraperhovedstad
Latterlig billig bensin
Futen som lønnspoliti

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.