*Nettavisen* Økonomi.

Bulgaria: Vi bløffet også

Foto: OLIVIER HOSLET (Scanpix)

Bulgaria følger i fotsporene til Hellas og innrømmer å ha jukset med budsjettall. Utsetter europlaner.

Bulgaria stanset fredag en pågående prosess som var tenkt å føre frem til medlemsskap i det europeiske valutasamarbeidet.

Grunnen er at det budsjettsituasjonen i landet er klart verre enn tidligere meldt.

Statsminister Boiko Borisov sier budsjettunderskuddet i 2009 er 3,7 prosent av BNP i stedet for 1,9 prosent, som først anslått.

Borisovs borgerlige regjeringen legger skylden på en venstreorientert regjering som satt ved makten til juli i fjor. Ifølge Borisov hadde forgjengeren inngått flere avtaler som pådrog staten forpliktelser som ikke fremkom i budsjettet. Ifølge Reuters dreier det seg om rundt 150 avtaler om alt fra anleggsarbeid til våpenkjøp.

- Vi har faktisk løyet til våre EU-kolleger, sa statsministeren. EU stiller en rekke krav, blant annet til balanse mellom statsbudsjettet utgifter og inntekter, for å godta nye medlemmer i eurosamarbeidet.

Representanter for den tidligere regjeringen mener Borisov overdriver betydningen av de omtalte avtalene for å velte ansvaret bort fra seg selv og sin regjering.

Regjeringen hadde opprinnelige planlagt å holde budsjettunderskuddet for innværende år under 2 prosent av BNP. Dette justeres nå til 3 prosent.

Nyheten fra Bulgaria kommer etter at det er blitt reist alvorlige spørsmål om den økonomiske helsetilstanden i nabolandet Hellas, blant annet fordi det også her ble avslørt at den greske staten hadde rosemalt budsjettsituasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.