NA24.no

Bulkopptur på malmboble?

Sist oppdatert:
Gruvegigant usikker på holdbarhet i Kinas økte jernmalmimport.

Kinas har den siste tiden økt importtakten på jernmalm, noe blant annet bulkrederiene har kunnet juble over i et ellers vanskelig marked. Tørrlastindeksen, Baltic Dry Index, steg denne uken til de høyeste nivåene på syv måneder.

NA24 - din næringslivsavis

Nå uttrykker konsernsjefen i gruvegiganten BHP Billiton skepsis til holdbarheten i den økte jernmalmen til Kina.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kunstig økning
Konsernsjef Marius Kloppers i BHP Billiton som er en av verdens største produsenter av jernmalm, sa på en konferanse i Australia i natt at bilde for den globale råvareimporten fortsatt er uklart, melder TradeWinds.

Kloppers sa videre at Kinas lagerbygging ikke fullt ut reflekterer den underliggende etterspørselen og er knyttet til landets enorme stimuleringspakke. Pakken har en ramme på 750 milliarder dollar.

- Vi har noen residual bekymringer på veldig kort sikt i forhold til at det har vært noe overkjøp i påvente av stimulipakken, sa Kloppers ifølge TradeWinds.

Over fjoråret
Han sa videre at et klart bilde av den underliggende etterspørselen ført vil materialisere seg når lagerfylling er ferdig. Han peker på at BHP Billiton ikke venter noen sterk rekyl i den økonomiske aktiviteten, men derimot en treg og utdratt oppgang.

Kloppers uttalelser underbygges av uttalelser fra lederen av den kinesiske bransjeorganisasjonen til stålprodusentene, som peker på spekulanter som årsak til lagerbyggingen i landet den siste tiden.

Kinas jernmalmimport økte med 33 prosent i april sammenlignet med året før, og er så langt i år opp 23 prosent sammenlignet med samme periode i 2008.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere