*Nettavisen* Økonomi.

Bull-handel på Wall Street

Foto: Scanpix

Rentekuttet til FED til én prosent beroliger investorene noe på USA-børsene.

29.10.08 20:30

Gårsdagens gigantiske aksjefest på New York-børsene har ført til litt gevinstsikring blant investorene og de tre toneangivende indeksene faller fra start.

NA24 - din næringslivsavis

Den tungtveiende Dow Jones Industrial stiger 2,56 prosent til 9.297,61 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen øker med 2,52 prosent til 964,25 en halvtime før børsene stenger. Teknologibaserte Nasdaq Composite stiger mest med sine 3,04 prosent til 1.699,61 poeng.

Tirsdag kunne investorene på Wall Street feire en av tidenes største børshopp der Dow Jones og S&P 500 begge steg over ti prosent. Investorene og analytikere spekulerte da i om bunnen virkelig var nådd, eller om det kun var et realt bear-market-rally.

Rentefokus
Mye av dagens fokus lå på rentebeslutningen til Federal Reserve. Den amerikanske sentralbanken rundet av sitt to dager lange rentemøte med å offentliggjøringen at renten kuttes med 0,5 prosent til én prosent. Dette var helt i tråd med hva som var forventet av analytikere verden over.

De siste 13 månedene har FED kuttet renten fra 5,25 prosent. Samtidig har sentralbanken gjennom seks forskjellige låneprogram sprøytet over 1 billion amerikanske dollar inn i finansmarkedene. Eksperter venter at de tøffe tidene vil fortsette og at renten skal videre ned.

- Signalene fra sentralbanken har klart antydet at det kommer mer og gårsdagens katastrofalt dårlige konsumentstillitstall svekket ikke akkurat argumentene for kutt. I markedet er det priset inn mer enn 40 prosent sannsynlighet for kutt til 1 prosent, mens rente på 0,75 prosent får 40 prosent sannsynlighet. Sannsynligheten for 1,25 prosent er liten, skrev seniorøkonom Erik Bruce i Nordea i sin morgenrapport.

Europa i pluss
Lavere kredittkostnader og økte råvarepriser på olje og metaller var det som dro med seg Euproa-børsene oppover i dag.

Libor, intrabank-lånerenten i England, falt i dag for 13 dag på rad til 3,42 prosent. Renten er ned hele 140 basispunkter siden 10. oktober. Også i Hong Kong falt intrabank-renten i dag.

Det var kun investorene i Frankfurt som så rødt i dag da DAX endte med en nedgang på 0,31 prosent.

I London steg FTSE hele 6,65 prosent til 4.187,49 poeng. Paris' CAC40 fikk seg også en skikkelig opptur med sin oppgang på 8,19 prosent. I våre naboland steg Sveriges SAX også solid med 5,99 prosent, mens Copenhagen 20 i Danmark klatret solide 8,55 prosent.

I bakrus
I går opplevde investorene det nest største rallyet på USA-børsene noensinne da Dow Jones blant annet la på seg over 900 poeng og klatret over 9.000 poengs-grensen. Mye av gårsdagens oppgang kom ikke kun som en følge av bunnfiske.

- En stor del av gårsdagens oppgang var en innprising av optimismen rundt rentekuttet. Nå må vi studere realiteten i en periode fremover og se om kuttene får en ny rallyeffekt, sier Bruce McCain i Key Private Bank til Bloomberg News.

Bil-aksjer i vinden
General Motors som er verdens største bilprodusent er det selskapet som legger på seg mest av de 30 selskapene på Dow Jones indeksen. Oppgangen så langt i dag er på 6,72 prosent til 6,76 dollar per aksje. Bilprodusentens salg falt ytterligere tilbake i forhold til hovedkonkurrenten Toyota i tredje kvartal i år, men sier de er i ferd med å løse store problemer gjennom sine fusjonsplaner med den konkurrerende bilprodusenten Chrysler LCC.

Det tyske bilkonsernet Volkswagen AG sin amerikanske enhet faller hele 50 prosent til 132 dollar. Dette er det største intradagsfallet til selskapet siden 1995 og kommer som en følge av at Tysklands kredittilsyn etterforsker selskapet. Det skal være snakk om en mulig markedsmanipulasjon ifølge Bloomberg News.

Bedret ordreinngang
Av makrotall ble ordreinngangen i USA presentert i dag. Ordreinngangen for varige goder steg med 0,8 prosent i september. På forhånd var det ventet at ordreinngangen skulle falle 1,0 prosent, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Hvis transportsektoren utelates ville ordreinngangen falt med 1,1 prosent, mens den ville blir redusert 0,6 prosent hvis forsvarssektoren ble utelatt.

Oljelagerfall
USA kom onsdag ettermiddag med sine ukentlige oljelagertall. Tallene fra Energy Information Administration (EIA) i det amerikanske energidepartementet viste at de amerikanske råoljelagrene steg med 500.000 fat til 311,9 millioner fat. Det var som ventet. Samtidig falt drivstofflagrene med totalt 1,5 millioner fat. Destillatlagrene steg med 2,3 millioner fat.

Råolje med levering i desember steg 4,75 dollar, eller 7,6 prosent, til 67,48 dollar fatet da råvarehandelen stengte på New Yorks råvarebørs, New York Merkantile Exchange.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.