Bush: - Nasjonen er sterk

President George W. Bush fastholdt i sin årlige statusrapport at tilstanden i USA er god, tross mange problemer.

01.02.06 04:47

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Bush sliter for tiden med dårlig oppslutning i det amerikanske folket, og vanskelige spørsmål som Irak, Iran, oljepris og budsjettunderskudd.

Men i årstalen «State of the Union» fastslo han at USAs posisjon er sterk. Det var få nye temaer. I stedet valgte Bush å hamre videre på temaer han har vært gjennom før, for eksempel kampen mot terror og diktaturer.

- Gir ikke opp mot ondskap
- Diktaturer skjuler terrorister, nører motsetninger og radikalisme og forsøker å få masseødeleggelsesvåpen. Demokratier erstatter motsetninger med håp, respekterer individets rettigheter og sine naboer, og går med i kampen mot terror, sa Bush, og hevdet at man ser at friheten sprer seg i land som Irak og Afghanistan. Han nevnte også steder hvor folk ikke har frihet, som Syria, Burma, Zimbabwe, Nord-Korea og Iran.

- Amerika vil ikke trekke seg tilbake fra verden eller gi opp mot ondskap, sa han.

Bush forsvarte også sitt omdiskuterte program for telefonovervåking av terrormistenkte.

Sterk økonomi
Han mente den amerikanske økonomien er sterk, og viste til at det er skapt 4,6 millioner arbeidsplasser de siste to og et halvt årene, mer enn i Japan og EU til sammen.

Bush mener det er nødvendig å gjøre de siste årenes skattekutt permanente for å opprettholde denne styrken.

Bush la imidlertid vekt på at det må begrense de offentlige utgiftene, og foreslår en kommisjon for å utrede utviklingen i statsfinansene, etter at underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet de siste årene har steget til tidligere uante størrelser.

Alternativer til olje
Presidenten la også vekt på at det må gjøres mer for å finne alternativer til importert olje, som det siste året har steget til rekordnivåer. - Amerika er avhengig av olje som ofte er importert fra ustabile deler av verden, sa Bush.

Han nevnte både utslippsfrie kullkraftverk, sol- og vindkraft og atomkraft.

Han vil også ha økt forskning på hybrid- og el-biler, samt bruk av etanol som drivstoff for biler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.