*Nettavisen* Økonomi.

Bush bekymret over økonomien

George W. Bush gikk fredag lenger enn før i å medgi at USAs økonomi er i problemer.

01.02.08 21:06

- Det er utvilsomt faretruende tegn – alvorlige tegn – til at økonomien svekkes, og vi må gjøre noe med det, sa president George W. Bush i en tale fredag.

Presidenten viste til dagens sysselsettingsrapport, som viste et fall i sysselsettingen på 17.000 fra desember til januar. Presidenten påpekte at dette skjedde etter 52 måneder på rad med økende sysselsetting.

Venter på pakke
- Spørsmålet er: Hva gjør vi med det? sa han, før han pekte på Kongressen, som nå behandler en budsjettpakke på rundt 150 milliarder dollar, primært i form av skattefradrag til folk med lave eller middels inntekter.

Bush-administrasjonen og Representantenes hus ble i forrige uke enige om en foreslått pakke. Nå behandler Senatet, den andre delen av Kongressen, pakken. Men der er det kommet mange forslag til endringer, generelt i retning av å utvide hvem som får støtten, både hva gjelder folk som ikke har lønnsinntekter og folk som har høyere inntekter.

I talen fredag ba Bush, som han har gjort før, om at Senatet skal vedta planen uten endringer.

- Jo raskere pakken kommer til min pult, jo bedre vil det være for økonomien, sa han.

Svekkede utsikter
Utsiktene for amerikanske økonomi er blitt markant mørkere siden nyttår. Boligmarkedet fortsetter å falle, og nå har også svekkelsen for alvor nådd arbeidsmarkedet. Foreløpige tall for bruttonasjonalprodukt i fjerde kvartal viste også en kraftig nedkjøling, til en årstakt på bare 0,6 prosent.

Det internasjonale pengefondet IMF nedjusterte denne uken sitt anslag for USAs vekst i 2008 til 1,5 prosent.

Onsdag kuttet den amerikanske sentralbanken styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 3,00 prosent, bare åtte dager etter at renten ble kuttet med 0,75 prosentpoeng.

Sentralbanksjef Ben Bernanke har også gitt sin støtte til politikernes planlagte økning av budsjettunderskuddet for å stimulere økonomien på kort sikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag