NA24.no

Bush beskytter bonusmilliardærene

Sist oppdatert:
George Bush setter foten ned mot skatteøkninger for de mest privilegerte.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

President George Bush truer med å bruke vetoretten dersom kongressen sier ja til noen av lovforslagene som går ut på å øke skattene for risikokapitalselskap og hedgefond.

NA24 - din næringslivsavis

Samtidig som Blackstone gjør sin børsdebut i New York går kongressmedlemmer til angrep på de lave skattesatsene. Skulle forslaget gå igjennom må bransjesjefene betale 35 prosent skatt, i stedet for de nåværende 15, ifølge New York Post.

Bonuser
Bakgrunnen for lovforslaget er kritikken som har kommet mot de lave skattene som lederne i risikokapitalbransjen betaler av sine bonuser. Ofte utgjør bonusen 20 prosent av gevinsten som selskapene tjener på å kjøpe og selge virksomheter.

Etter dagens lovverk beskattes slike bonuser som kapitalinnkomst, derav den lave skattesatsen.

Romkamerater
Det hvite hus har tidligere holdt en lav profil i saken. Men nå avslører talsmannen Tony Snow at president Bush kommer til å legge ned veto mot alle forslag som er ment å heve skatten for bransjen og dens ledere.

- Denne administrasjon er ikke tilbøyelig med å gjennomføre skatteøkninger, sier Snow.

For øvrig var Bush romkamerat med Blackstones toppsjef Stephen Schwarzman på Yale.

Ettersom en lov må passere både representantenes hus og senatet, kan det gå opp til et år før forslaget kommer opp til avstemming. I så måte vil det kunne bli et valgspørsmål foran neste års presidentvalg.

De rikeste
Enkelte forvaltere av hedgefond er blant de rikeste menneskene i verden. I gjennomsnitt tjente nemlig de 100 best betalte hedgefondtoppene svimlende 241 millioner dollar, eller nesten 1,5 milliarder kroner. Dette er mer enn en dobling av hva de 25 best betalte fikk i 2002.

De best betalte hedgefondforvalterne leverte en avkastning på mellom 30 og 40 prosent i fjor, men den gjennomsnittlige hedgefondavkastningen lå imidlertid på rundt 13 prosent i fjor, ifølge Hedge Fund Research Inc.

Dermed var ikke de store amerikanske hedgefondene i snitt særlig mer lukrative enn de langt billigere aksjefondene som leverte en avkastning på 12,4 prosent, ifølge Lipper Inc., som er en del av Reuters.

Står fritt
Hedgefond kan følge ulike investeringsstrategier. Hovedideen er å bruke derivater for å oppnå en god avkastning uten å være bundet til å følge et marked opp og ned, slik for eksempel et aksjefond gjør.

Slike instrumenter kan både dempe og øke risikoen. Hvis risikoen økes, kan fondet komme i en posisjon hvor man blir tvunget til å selge. Dette kan forsterke problemene. De siste par årene har hedgefond vært svært aktive i råvarer, som olje og gass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere