NA24.no

Bush kan gi norsk jubel

Sist oppdatert:
Norske oljeserviceselskaper kan bli de store vinnerne dersom George Bush får viljen sin.

I går sa USAs president George Bush at han vil oppheve et 27 år gammelt forbud mot oljeboring i amerikansk farvann.

NA24 – din næringslivsavis

Som oljeselskapenes press mot norske myndigheter for å åpne opp områdene i nord for oljeboring, er uttalelsene til Bush et uttrykk for desperasjon i forhold til de skyhøye oljeprisene. Ett fat nordsjøolje med levering i august omsettes torsdag formiddag for 136 dollar på råvarebørsen i London.

– Det blir press overalt på å åpne opp nye områder. De områdene som ikke er åpnet opp er stort sett offshore, og den norske oljeservicebransjen driver kun offshore. Det er fantastiske utsikter for dem, sier oljeanalytiker John Olaisen i Carnegie til NA24.

PGS kan bli vinneren
Olaisen tror Bush på grunn av motstand fra demokratene vil få problemer med å få gjennom forslaget sitt. Boreforbudet ble innført for å beskytte turistindustrien og redusere muligheten for oljesøl langs kysten.

– Men dersom det går gjennom, vil det første amerikanerne måtte gjøre være å skyte seismikk. Det vil være veldig positivt for de norske selskapene PGS og TGS-NOPEC. PGS er verdensledende og vil da helt sikkert få mye jobb, sier Olaisen.

Dersom seismikkundersøkelsene gir positive resultater, er det duket for lisensrunder. Etter rundt 40 år med boring på norsk sokkel, vil Norge ha mye kompetanse å tilby også i denne fasen.

– Vil være veldig positivt
PGS-analytiker Kristian Diesen i Pareto Securites følger nøye med på signalene fra USA.

– Dette er store områder som i dag ikke er dekket av seismikk, siden det har vært et forbud mot boring siden 1981. Det vil selvfølgelig ha et stort potensial for PGS og andre seismikkselskaper, sier Diesen til NA24.

Han tror ikke dette vil ha noen umiddelbar effekt på PGS-aksjen.

– Slike politiske prosesser har en tendens til å bli trenert og trekke ut i tid, og til syvende og sist vil det være opp til de enkelte statene om de vil tillate boring. Men hvis den ballen begynner og rulle, og dette materialiserer seg på sikt, vil det være veldig positivt.

Tøff motstand på vestkysten
California-guvernør Arnold Schwarzenegger uttalte onsdag at han ikke vil slippe oljeselskapene til utenfor statens langstrakte kyst.

– Californias kyst er en internasjonal skatt. Jeg støtter ikke en heving av forbudet mot oljedrilling utenfor kysten vår, sa Schwarzenegger til AFP.

– Enorme områder
Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier tror også Bush må jobbe hardt for å få åpnet opp kystområdene for oljevirksomhet. Men dersom det skulle skje, tror Bjørgan på en ny norsk oljefest.

– Det er vanskelig å tallfeste, men det er klart at det er enorme områder det er snakk om. Dette vil kunne få betydelige konsekvenser for norsk oljeindustri, sier Bjørgan til NA24.

Tror på store forekomster
Direktøren for Bush' nasjonale økonomiske råd, Keith Hennessey, sier at gamle anslag viser at rundt 18 milliarder fat med olje kan bli tappet på den ytterste kontinentalsokkelen, 10-11 milliarder fat kan produseres i Alaska og så mye som 800 milliarder fat kan utvinnes fra oljesand i statene Colorado, Utah og Wyoming, ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere