NA24.no

Bush ryster olje-markedet

Sist oppdatert:
President George W. Bush har i en tale annonsert tiltak for å få ned bensinprisen i USA. Talen har ført til store svingninger i olje- og bensinprisen.

HOUSTON (NA24): President Bush annonserte i en tale tirsdag ettermiddag norsk tid at han vil sette inn flere tiltak i forhold til en stadig høyere bensinpris for amerikanske forbrukere.

Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI falt rundt 1 dollar til 72,80 dollar mens Bush holdt sin tale. Et fat nordsjøolje falt fra rundt 73,50 til 72,40 dollar.

Markedsprisen på bensin har falt enda mer.

For det første vil Bush ha en granskning av om aktørene i markedet har drevet et ulovlig prissamarbeid.

Bush annonserte også at den amerikanske staten vil utsette oppfylling av sine strategiske oljereserver til høsten, for å unngå at man bidrar til knapphet og høyere oljepris. Det kommer en dag etter at Dow Jones Newswires meldte at det amerikanske energidepartementet vurderer tiltak for å øke reservene med 45 prosent til en milliard fat.

Lagrene er gradvis blitt økt de siste månedene, etter å ha blitt tappet noe ned i forbindelse med orkanene sist høst. Men dette vil man nå altså slutte med inntil videre.

Presidenten ba også kongressen gjøre det skattemessig gunstigere å kjøpe hybridbiler, som bruker en el-motor for å redusere bensinforbruket.

Han vil også ta initiativ til å gi utsettelse for en omlegging i retning av bruk av etanol som tilsetningsstoff i bensin, som har skapt logistikkproblemer i visse deler av USA.

Bush sa også at de store overskuddene til oljeselskapene gjør at man ikke lenger bør gi selskapene gunstige skattepakker for å stimulere til ting som dypvannsleting.

Presidenten gjentok også en del tidligere temaer, som at man må strømlinjeforme godkjennelsesprosessen for nye raffinerier, som i dag ofte kjører seg fast i lokal motstand. Han vil også ha åpnet nasjonalparken Arctic National Wildlife Reserve for oljeleting.

Den siste tiden har bensinprisen til forbrukere i USA steget til rundt 3 dollar pr. gallon, som tilsvarer rundt 5 kroner literen. Det er selvsagt billig etter norsk og europeisk målestokk, men i USA er man vant til priser ned mot halvparten av dette, og man har en bilpark og et kjøremønster deretter.

Forbrukere i USA er rasende over utviklingen, og det er rimelig å anta at bensinprisutviklingen bidrar til at Bush får svært dårlig vurdering av velgerne i meningsmålinger.

Bush sa ingenting i talen sin om å fjerne en toll på importert etanol, som i økende grad fases inn som tilsetningstoff til bensin i USA. Talen ble holdt for en bransjeorganisasjon for produsenter av etanol.

Presidenten utelukket også priskontroll på bensin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere