NA24.no

Foto: EPA

Bush støttet USA-spionasje

Sist oppdatert:
Uten rettslig kjennelse tillot president George W. Bush overvåking av flere hundre amerikanere.

Noen måneder etter terrorangrepene 11. september 2001, ga president Bush sin tillatelse til overvåkning på amerikansk jord.

Hensikten var å avdekke terrorvirksomhet. Men de nødvendige rettslige kjennelsene som vanligvis må til for innenlands spionasje, manglet.

Etter en ordre fra presidenten har USAs nasjonale sikkerhetstjeneste (NSA) overvåket hundrevis, kanskje tusenvis, av mennesker i USA siden 2002, skriver New York Times.

- Drastisk skifte
Sikkerhetstjenesten har overvåket internasjonale telefonsamtaler og e-post - uten tillatelse.

Den til nå ukjente virksomheten sees på som et drastisk skifte i amerikansk etterretningspraksis, særlig for NSA. Tjenestens funksjon har til nå vært å overvåke kommunikasjon utenfor USAs grenser.

Nå setter kilder i NSA spørsmålstegn ved om virksomheten har tøyd, om ikke overskredet, konstitusjonelle grenser. Den amerikanske unionen for borgerrettigheter kaller NSAs praksis både «ulovlig og ukonstitusjonell».

Det hvite hus tilkneppet
Utenriksminister Condoleezza Rice nekter å kommentere detaljene i saken.

- Presidenten har opptrådt i tråd med loven i alt han har gjort. Han tar sitt konstitusjonelle ansvar seriøst, både når det gjelder å forsvare amerikanere og å gjøre det innen lovlige rammer, sier hun i et fjernsynsintervju fredag ifølge BBC.

Det hvite hus anmodet for øvrig New York Times om å ikke trykke artikkelen fordi den ville ødelegge pågående etterforskning og advare mistenkte terrorister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere