NA24.no

Bush tror på sterk USA-vekst

Sist oppdatert:
President Bushs økonomiske rådgivere varsler at den amerikanske økonomien er på vei inn i en periode med «vedvarende vekst».

(NA24): I natt la Det hvite hus frem den årlige rapporten om administrasjonens økonomiske politikk og mål.

Ifølge George W. Bushs økonomiske eksperter har den amerikanske økonomien overvunnet effektene av orkanene i fjor høst og den høye oljeprisen.

- Økonomien har gått fra gjenreisning til vedvarende vekst, heter det i rapporten.

Pilene riktig vei
Det er ventet at USAs økonomi vil øke med 3,4 prosent i 2006, mot 3,1 prosent i 2004. I 2007 er det ventet en vekst på 3,3 prosent, ifølge rapporten.

Samtidig er det estimert en arbeidsledighet på 5 prosent i år, mot et snitt på 5,1 i 2005.

Ifølge rapporten kommer inflasjonen til å synke i 2006. Men konsumprisene er ventet å stige 2,4 prosent i år og neste år. Prisveksten er blitt holdt i sjakk av en serie rentehopp fra 1 prosent til dagens nivå på 4,5 prosent.

En viktig utfordring for Bush-administrasjonen er å få orden på det rekordhøye handelsunderskuddet på 725,8 milliarder dollar i fjor. Spesielt handelen med Kina har vist en skremmende utvikling de siste årene. Underskuddet mot Kina var på 201,6 milliarder dollar i 2005.

Mer frihandel
I forordet til rapporten skryter president Bush av USAs økonomi.

- USAs økonomi fortsetter å vise en bemerkelsesverdig utholdenhet, fleksibilitet og vekst. Fundamentet i økonomien utgjøres av våre arbeideres dyktighet og gode innsats, skriver Bush.

Han slår også et slag for økt frihandel.

- Administrasjonen min vil fortsette å arbeide for en fri og rettferdig handel ved å åpne markeder og fjerne barrierer. Slik vil amerikanske bønder og arbeidere kunne konkurrere på en rettferdig, verdensomspennende arena, skriver Bush videre.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere