*Nettavisen* Økonomi.

Butikktyveri øker før jul

Foto: Thinkstock

Det stjeles for opp mot 325 millioner.

21.11.11 12:37

Ut fra forventet juleomsetning på 48,8 milliarder kroner stipulerer Hovedorganisasjonen Virke at butikktyver i desember vil stjele varer for nesten 325 millioner kroner. Også i år vil det ligge tyvegods under juletreet.

Se tabell på venstre side

- Økningen i butikktyveri ser ut til å være den største på mange år. Fra 2010 til i år anslår vi en økning på 29 millioner kroner. Vi oppfordrer derfor alle butikker til å være særlig årvåkne i årets julehandel, sier sikkerhetsrådgiver i Hovedorganisasjonen Virke, Thor Martin Bjerke i en melding.

Følger omsetningen
Til tross for at svinnet i kroner i desember er noe større enn vanlig, er det ikke grunn til å tro at den relative tyveriaktiviteten i desember er vesentlig større enn i årets øvrige elleve måneder. Internasjonale undersøkelser viser at tyveriet følger omsetningen.

- Vi antar at de profesjonelle tyvene ikke er så aktive når det er mange kunder i butikken. Da er det vanskelig å holde tyveriet skjult. Mange av de profesjonelle er mobile utenlandske grupper, og flere reiser ut av landet i forbindelse med julehelgen og slutter aktivitetene sine et par uker før jul, sier Bjerke i meldingen.

Populære produkter
De mest populære produktene som stjeles er Kosmetikk og hudprodukter, dameklær, parfymer, barberblad, DVD-plater og videospill, barneklær, designklær og dyre matvarer.

Basert på en internasjonal undersøkelse (The Global Theft Barometer), der også norske virksomheter har blitt analysert, har Virke laget en prognose for svinnet i desember i hvert av landets fylker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag