NA24.no

Foto: Scanpix

Bye, bye Høyre

Sist oppdatert:
Høyre har allerede mistet én viktig velger. Flere vil følge etter, spår valgforsker.

Per Ditlev-Simonsens skattesnusk kan føre til velgerflukt for Høyre. Det spår valgforsker Anders Todal Jenssen.

- Marginene kommer til å være små, spesielt i Oslo. Man skal ikke se bort ifra at denne saken velter Høyre, sier han til Nettavisen.

- Mistet min stemme
Høyre har allerede mistet én viktig stemme: PR-ekspert og partner i Geelmuyden. Kise, Hans Geelmuyden.

- Det er helt uaktuelt for meg å stemme på et parti der sentrale tillitsmenn viser en slik likegyldighet overfor lovbrudd, sier Geelmuyden til Nettavisen.

Se innslag på TV 2 Sumo: Ordføreren forklarer seg i dag
Se innslag på TV 2 Sumo: Vil ikke stemme Høyre

Han sikter til byrådsleder Erling Laes (H) uttalelser om Per Ditlev-Simonsens skattesnusk. Lae nekter å bøye av for partileder Erna Solberg, som krever at Oslo-ordføreren trekker seg fra valgkampen.

- Dette er et lovbrudd
- Ditlev-Simonsen har begått et lovbrudd, selv om saken er foreldet. At byrådslederen viser slik likegyldighet overfor et lovbrudd, gjør det helt uaktuelt for meg å stemme på dette partiet, sier Geelmuyden før han legger til:

- Jeg har lurt lenge på hva jeg skal stemme, men nå er jeg sikker. Byrådet viser at det er så maktfullkomment at det bør byttes ut. Takk for hjelpen, Lae. Du gjorde jobben lettere for meg!

Per Ditlev-Simonsens skattesnusk har slått ned som en bombe i valgkampen. For et parti som hittil har blitt satt helt i skyggen av Ap og Frp, var det det siste Høyre trengte nå.

- Handlingslammet
- Partiet blir handlingslammet. I stedet for å snakke om skole og utdanning, blir fokuset flyttet over på Ditlev-Simonsens privatøkonomi. Partiet mister troverdighet når de prøver å ta opp andre ting. Og det er dramatisk for et parti i en valgkamp, sier Anders Todal Jenssen.

De borgerlige partiene vant valget i Oslo i 2003 med et nødskrik, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har flere ganger sagt at hans viktigste mål i denne valgkampen er å ta tilbake makten i hovedstaden.

Fredet - til over valget
Høyre-leder Erna Solberg kom tidlig på banen og krevde at Oslo-ordføreren trekker seg fra valgkampen. Men Ditlev-Simonsen selv, med støtte fra byrådsleder og partifelle Erling Lae, samt Oslo Høyres leder Michael Tetzschner, svarte med at det ikke kommer til å skje.

Geelmuyden mener det er oppsiktsvekkende at ikke byrådslederen lytter til sin egen partileder.

Anders Todal Jenssen tror dette på sikt kan bety begynnelsen på slutten for Høyre-lederen.

- Dette er ikke gunstig for Erna. Høyre har såpass mye vett at de ikke setter i gang noe nå, så partilederen er fredet til over valget. Alt annet ville vært galskap. Men hvis denne saken kommer oppå et dårlig valgresultat for Høyre, da har de lange knivers natt kommet, sier valgforskeren.

- Erna hadde ikke noe valg
Han mener Erna Solberg tok en kjempesjanse ved å «permittere» Oslo-ordføreren mot lokallagets vilje.

- Men hun hadde jo egentlig ikke noe annet valg. Hun ble avkrevd svar på Ditlev-Simonsens skattesnusk, og da kan hun ikke vise til at det er en Oslo-sak, sier Todal Jenssen.

Slik han ser det, har ikke Erna gjort noe klanderverdig.

- Dette er et eksempel på at bordet fanger. Partiledelsen måtte markere avstand til skattesnusket.

- Alle partier har sine «synder» som ikke må begås. I KrF er det barn utenfor ekteskapet, i SV er det dyre Mercedeser, mens i Høyre så er det svarte penger og det å unndra skatt.

- Må gå av
Hans Geelmuyden mener Ditlev-Simonsens dager er talte.

- Han må gå av umiddelbart. Det er helt ødeleggende for Høyre, slik jeg ser det, å la ham bli sittende.

Todal Jenssen vil ikke være så bombastisk, men tror likevel at Ditlev-Simonsen ikke har noe annet valg enn å trekke seg fra valgkampen.

- Jeg ser for meg at dersom saken ruller to-tre dager til, så blir Ditlev Simonsen nødt til å trå inn i skyggen og komme seg unna rampelyset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere