Gå til sidens hovedinnhold

«Byens desidert styggeste bygg» skal bli kunstmuseum til en halv milliard

Kunstsiloen har blitt kalt «byens desidert styggeste bygg» og koster en halv milliard. Ordføreren mener det på sin side er genial pengebruk.

Kunstsiloen til en halv milliard er kandidat nummer tre til Sløseriprisen 2018.

Det som startet med at milliardær Nicolai Tangen ga en enorm kunstsamling til hjembyen Kristiansand, er blitt et gigantprosjekt som får store beløp fra både kommunen, fylkeskommunen og staten.

Kunstsiloen har vært et langvarig prosjekt som handler om å restaurere det gamle bygget som har ligget brakk i mange år.

Totalt skal det investeres for 530 millioner kroner, med et heftig pengedryss fra staten på 175 millioner kroner. For å bare betjene gjelden på prosjektet, er kunstmuseet avhengig av 150.000 besøkende.

Det tilsvarer omtrent besøkstallene til Munch-museet i Oslo.

Inne i Kunstsiloen skal den enorme samlingen til milliardæren Nicolai Tangen stilles ut til publikums store glede.

Rabalder

Prosjektet har skapt rabalder i Kristiansand og fått ramsalt kritikk. En meningsmåling for Fædrelandsvennen viser at 47 prosent av lokalbefolkningen er mot, og 33 prosent er for.

Prosjektets kritikere mener det blir et evig pengesluk som ikke blir noen suksess. Forkjemperne er tilsvarende entusiastiske.

Les også

Norge får stadig flere fattige barn, og de aller fleste er barn av innvandrere

– Kunstsiloen blir et fantastisk norsk og nordisk kunstmuseum som har et innhold som vil vekke interesse hos publikum, både nasjonalt og internasjonalt, sier ordfører Harald Furre (H) til Nettavisen.Økonomi.

– Hvordan reagerer du på at Kunstsiloen blir nominert til sløseriprisen?

– Dette prosjektet er langt unna sløsing. Når vi tenker kommuneøkonomi er dette genial pengebruk. Vi legger 53 millioner kroner på bordet, og det utløser over 400 millioner fra andre aktører, sier Furre.

Ordføreren tar kritikken med knusende ro, og mener at kritikken vil snu seg når de åpner dørene og ønsker velkommen.

– Det å investere i kulturbygg er ofte kontroversielt, enten det er Nasjonalmuseet, Lambda (Munch-museet red. anm.) Kilden i Kristiansand, eller nå Kunstsiloen. Alle disse er kontroversielle når det bygges, men blir ønsket velkommen når det er ferdig, mener ordføreren for sørlandsbyen.

Les også

Erna Solberg er mye dyrere i drift enn Jens Stoltenberg

– Betydelig risiko

En annen sørlending med sterkt engasjement for Kristiansand er sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum. Han er jurymedlem for Sløseriprisen og er ikke like positiv til prosjektet.

– Kunstsiloen er tatt med i sløseriprisen fordi den viser hvordan lokal entusiasme blir så sterk at kritiske røster mot pengebruken blir passivisert helt til det blir for sent, sier Stavrum til Nettavisen.Økonomi.

Han mener det er pengebruken som får prosjektet til å skille seg ut.

– Kommunen og fylkene bruker over en halv milliard kroner på å bygge et kunstmuseum for å huse en privat samling som er verdt under halvparten av hva det koster å bygge huset. Kalkylene for besøkstall er ambisiøse, og risikoen er høy for at prosjektet trenger store årlige bevilgninger, sier Stavrum.

Juryen for sløseriprisen mener prosjektet i beste fall blir en veldig kostbar offentlig investering som fortrenger andre gode formål. I verste fall sprekker budsjett og kalkyler, og da vil det trenge enda mer penger fra det offentlige.

Sløseriprisens kandidater

Sløseriprisen er et samarbeid mellom Nettavisen og Skattebetalerforeningen. Juryen, bestående av fem medlemmer, nominerer fem kandidater før leserne til syvende og sist avgjør vinneren av den gjeve prisen.

Kandidat nr. 1

Les også

Sløseriprisen: Tromsø-politikerne bader i skattepenger

Kandidat nr. 2

Les også

Kommuner svir av penger og låner til pipa. Her sløser de verst

Kandidat nr. 3

Les også

«Byens desidert styggeste bygg» skal bli kunstmuseum til en halv milliard

Kandidat nr. 4

Les også

Ferjefri E39 er Norges nye supervei. Prislapp: 340 milliarder kroner

Kandidat nr. 5

Les også

Gigantprosjektet ble millionsluk. Luksusfellen-ekspert: – Fullstendig vanvittig


Kommentarer til denne saken