*Nettavisen* Økonomi.

Bygger gigantisk lakseanlegg til havs

DRAR NYTTE AV OLJETEKNOLOGI: Oppdrettsselskapet Salmar er klar til å bygge enorme havbaserte anlegg som både skal være rømningssikre og redusere problemene med laksesykdommer. (På bildet: Laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Oppdrettsselskapet Salmar er klar til å bygge enorme havbaserte anlegg som både skal være rømningssikre og redusere problemene med laksesykdommer.

05.03.14 06:05

I to år har Salmars datterselskap Ocean Farming jobbet med prosjektet som ifølge Salmars hovedeier Gustav Witzøe både er banebrytende og helt nødvendig, skriver Adresseavisen og Dagens Næringsliv ifølge NTB.

Særlig etter rømmingen fra et av anleggene utenfor Hitra i 2011 så selskapet seg nødt til å tenke nytt:

– Vi fikk oss en vekker da vi hadde en rømming på over 170.000 fisk. Da skjønte vi at dette kunne vi ikke leve med, sier Witzøe.

Henter tilbud

Prosjektleder og mangeårig Statoil-topp Gunnar Myrebøe forteller at de anser anlegget som rømningssikkert og at problemet med lakselus vil bli minimert når anlegget ligger så langt til havs.

Men anleggene som er basert på teknologi fra oljebransjen, vil trolig koste flere hundre millioner kroner å bygge, og tre verft ble allerede i høst kontaktet. Til våren skal selskapet hente inn tilbud på bygging av det første anlegget.

En investeringsbeslutning avhenger både av pris og om Salmar tildeles grønne oppdrettskonsesjoner fra myndighetene, sier Witzøe.

67 meter høy

Den nedsenkbare stålkonstruksjonen er 67 meter høy og har en diameter på 110 meter. Anlegget holdes flytende av ballasttanker i bunnen av konstruksjonen, og det forankres til havbunnen med kjettinger og liner.

Laksen skal holdes innestengt med samme type gitter som brukes til rassikring, og røkterne styrer anlegget fra et kontrollrom på toppen. Den enorme riggen vil ha et volum som er åtte ganger større enn i dagens oppdrettsmerder, og teoretisk vil anlegget ha plass til 1,6 millioner laks. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag