Gå til sidens hovedinnhold

Byks for oljeprisen  - høyeste siden 2014

Prisen på nordsjøolje gjorde et byks.

- Oljeprisen klatrer videre og førstekontrakten Brent er nå rett over 69 dollar per fat på forventninger om reduserte oljelagre i USA, skriver sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen i en morgenrapport onsdag.

Analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets supplerer:

- Oljeprisen steg markert i går kveld, men etter at det norske aksjemarkedet hadde stengt. Oljeprisen handlet i går litt under 68 dollar per fat, men steg til vel 69 dollar per fat mot slutten av dagen, den høyeste sluttprisen siden sent i 2014.

Aksjemarkedene i pluss

Den gode stemningen på aksjemarkedene fortsatte i går, i USA var S&P 500 var opp 0,3 prosent og Dow Jones var opp 0,5 prosent.

Amerikanske DJIA og europeiske Eurostoxx600 steg begge med 0,4 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs steg med 0,7 prosent.

- Ellers fikk vi en bra oppgang i lange renter globalt som følge av Bank og Japans tilpasning av QE-programmet, der de reduserer kjøpene av ultralange bonds noe. Bevegelsene illustrerer at markedet er svært sensitiv til den globale pengepolitikken og den illustrerer også den tette linken mellom lange renter mellom land, skriver Olsen.

Venter inflasjonshopp

Klokken 08 onsdag slipper SSB nye tall for norsk inflasjon.

- Vi venter et ikke helt ubetydelig hopp i underliggende inflasjon fra 1,0 prosent til 1,4 prosent. Konsensus er på 1,2 prosent, får vi rett kan derfor inflasjonstallet pushe EURNOK ytterligere ned selv om det er volatile komponenter som matvarepriser og priser på flybilletter som står bak hoppet. Vi oppdaterer her så fort vi har fått sett på tallene om litt, skriver Olsen.

Verdensbanken med optimisisk prognose

Verdensøkonomien vil vokse med 3,1 prosent i år, tror Verdensbanken, som oppjusterer sin prognose fra juni i fjor med 0,3 prosentpoeng.

Dersom Verdensbanken får rett, vil veksten bli den største på sju år. Prognosen for 2019 lyder på 3,0 prosent, mens den for 2020 er på 2,9 prosent.

I rapporten som ble offentliggjort tirsdag, nevnes sterkere investeringer, samt økt produksjon og handel som hovedgrunnene til at den globale økonomien har styrket seg igjen etter lengre tid med lunken vekst.

– Oppgangen er vidtrekkende, med økt vekst i mer enn halvparten av verdensøkonomiene, heter det i rapporten.

USAs økonomi, som er verdens største, kommer til å vokse med 2,5 prosent i år. I 2019 vil veksten avta til 2,2 prosent, mens den blir på 2,0 prosent i 2020, spår Verdensbanken.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Les også

Mener idrettsprofiler tar seg til rette i strandsonen

Kommentarer til denne saken