NA24.no

Foto: Kjetil Alsvik (Statoil)

Byr 50 kr for oljeplattform

Sist oppdatert:
Budkrig om oljeplattformen Huldra.

Tirsdag ble oljeplattformen Huldra lagt ut for salg av Statoil. En av interessentene er Natur og Ungdom. De legger inn et bud på 50 norske kroner, i håp om å bli den nye eieren av den gigantiske plattformen, som har ligget i Nordsjøen siden 2001.

- Hvis vi i det hele tatt får tilbakemelding på budet vårt, regner vi med en viss arroganse fra Statoil. Budet blir neppe tatt på alvor. For oss er det budskapet som betyr noe. Det er på høy tid å ta den overordnede debatten, sier Ina Bjørnrå, sentralstyremeldlem i Natur og Ungdom, som har vært med på lignende stunts tidligere.

Blant annet så har organsisasjonen uten hell søkt olje- og energidepartementet om konsesjon til å forvalte oljeblokker i Nordsjøen.

Natur og Ungdom har nok imidlertid ikke de samme hensiktene som andre eventuelle budgivere. I salgsannonsen reklamerer Statoil for at et kjøp av Huldra vil være tid- og kostnadseffektivt for å komme raskt i gang med oljeboring på andre felt. Med andre ord vil oljeselskapet gjøre det enklere og billigere for andre å sette i gang med det Natur og Ungdom mener er forurensende oljevirksomhet.

- Gjenbruk gir miljøgevinst
Ifølge Bjørnrå vil budet, som altså er en femtilapp, sendes formelt til Statoil på torsdag denne uken. Vinner de, kan de forsikre miljøbevegelsen og folket om at plattformen vil bli operert med utgangspunkt i en null-utvinningsstrategi.

- Organisasjonen garanterer at plattformen ikke på noe tidspunkt vil bli brukt til å utvinne mer norsk klimaforurensing hvis de vinner budrunden. Natur og Ungdom mener dette er den mest hensiktsmessige strategien å forvalte plattformen på, og er en løsning som bidrar til å holde nasjonale og globale utslipp nede, heter det i pressemeldingen fra Natur og Ungdom.

Statoil på sin side hevder at salg av plattformen er et miljøvennlig alternativ til at den blir skrapet.

- Plattformen har vært i produksjon i knapt ti år, og er derfor i veldig god stand. Når det er mulig å bruke den videre, hvorfor skal vi da skrape den? For en kjøper kan dette bety en kjappere og billigere utvikling av et felt enn ved å være nødt til å bygge en helt ny plattform. Gjenbruk vil også ha vesentlige miljømessige fordeler, sier Shahnaz Jafargholi, prosjektleder for Huldra sale project i Statoil.

Ser seriøst på alle bud
Natur og ungdom hevder mer drastiske tiltak må settes til verks for at man skal kunne kalles miljøvennlig.

- Skal Norge bli tatt seriøst i det internasjonale miljøarbeidet, er vi nødt til å legge om landets olje- og energipolitikk. Natur og Ungdom legger inn bud på oljeplattformen Huldra, i håp om å kunne fremskynde energiomlegginga Norge må gjennomgå, heter det i pressemeldingen.

Statoils pressekontakt for norsk sokkel, Ole Anders Skauby forteller at oljeprodusenten ønsker å henvende seg til et bredt marked.

- Alle interessenter er velkomne til å gå i dialog med oss. Vi vil se på alle bud, men vi ønsker ikke å diskutere detaljene i media. De får komme med en formell, skriftlig henvendelse, så kan vi snakke om det. Det er alltid hyggelig med interesse fra Natur og ungdom, sier Skauby

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere