NA24.no

Byråd stanser asfaltfabrikk i Oslo


STANS: Byråd for byutvikling Hanna Marcussen krever midlertidig stans i asfaltproduksjonen på Ormøya.
STANS: Byråd for byutvikling Hanna Marcussen krever midlertidig stans i asfaltproduksjonen på Ormøya.
Sist oppdatert:
Omstridt asfaltfabrikk må stanse sin produksjon inntil videre.

Naboene raser mot asfaltfabrikken på idylliske Ormøya sørøst for Oslo sentrum. Det samme gjør Høyre, som mener det er «horribelt og ufattelig» at fabrikken har fått tillatelse fra det rødgrønne byrådet.

Les også: Mener at dette dokumentet kan felle asfaltfabrikken

Etter flere oppslag om saken i Nettavisen den siste uka, tar nå byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen (MDG), grep. Hun krever stans i produksjonen inntil videre.

- Jeg har bedt Plan- og bygningsetaten om en grundig gjennomgang av denne saken. Samtidig har det kommet inn en klage fra Bekkelaget vel som Plan- og bygningsetaten skal vurdere samtidig med gjennomgangen, sier Marcussen til Nettavisen, og påpeker:

- Inntil klagen er behandlet, så har vi gitt tiltaket «oppsettende virkning». Det vil si at vedtaket foreløpig er fryst og at det ikke kan skje virksomhet knyttet til asfaltanlegget inntil klagen er ferdig behandlet, sier hun.

Gunnar Stavrum: Asfaltskandalen må granskes

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det omstridte asfaltverket på Ormsundkaia i Oslo.


- 6000 fyringsolje om dagen

Etter 33 år med container- og krandrift på Ormsundkaia, hadde innbyggerne på Nedre Bekkelaget og Ormøya håpet at området skulle brukes til rekreasjon og byutvikling. Men nå har det kommet en stein- og grusterminal på tomta, og nylig ble det gitt tillatelse til å etablere et nytt asfaltanlegg.

- Det er snakk om brenning av 6000 liter fyringsolje om dagen. Det vil gi utslipp av ganske store mengder CO2, NOx og støv i et sentrumsnært boligområde med barnehager og skole rett ved, sa nestleder i Oslo Unge Høyre og medlem av bydelsutvalget i Nordstrand bydel, Nicolai Øyen Langfeldt, til Nettavisen tidligere denne uka.

26. mai sendte han et skriftlig spørsmål om saken til Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap. Langfeldt reagerer blant annet på at det ikke ble sendt ut varsel til berørte naboer om det planlagte asfaltverket.

Les også: Høyre raser mot asfaltfabrikken
Les også: Bare kommunale «naboer» ble varslet om asfaltfabrikken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bare 250-300 meter unna asfaltverket, som kommer til å produsere 700 tonn asfalt daglig, ligger det private boliger, en badestrand, en barnehage og en barneskole. Velforeningen på nedre Bekkelaget har sendt en klage til byrådet med krav om at fabrikken legges ned.


- Vi ble tatt på senga

Asfaltverket kom som et sjokk på innbyggerne i området.

- Vi ble først informert om asfaltfabrikken av Oslo Havn på et møte 24. mai. Da var det under to uker til anlegget skulle starte, og vi ble tatt helt på senga, sa nabo Kristin Sandby, som er koordinator for en aksjonsgruppe mot asfaltfabrikken, tidligere i uka.

Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap, erkjente overfor Nettavisen at naboene ikke ble varslet godt nok.

- Informasjon til naboene burde vært gitt tidligere. Jeg oppfatter det slik at Oslo Havn også har erkjent at informasjon rundt asfaltverket burde vært bedre, skrev han i en epost.

Les også: - Meget godt fornøyd med asfaltfabrikk så sentralt i Oslo

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere