Eiendonsinvestor Carl Erik Krefting har avslørt hvordan manipulering med tall er brukt i en politisk markedsføring av Bilfritt byliv.

- Dette er «fake news» og skremmende, sier Krefting etter å ha oppdaget at Oslo kommunes telling av fotgjengere i sentrum som angivelig skal vise «10 prosent flere fotgjengere» er ren bløff.

På oppdrag fra kommunen talte konsulentselskapet Sweco antall personer i byen lørdag 16. juni og tirsdag 19. juni i 2017 og 2018. Problemet er bare at 2018-dagene var under fotball-VM med enorme arrangementer og titusenvis av tilskuere ved Akershus festning.

Det er vanskelig å tro at ikke Sweco oppfattet at strømmen med folk i supporterutstyr viste at det var en helt spesiell dag, som på ingen måte ga et riktig inntrykk av antallet som normalt er i Oslo sentrum.

Det fremgår også av rapporten at man vet at tidenes beste sommer sammenfalt med fotball-VM - naturlig nok.

Denne åpenbare svakheten fikk passere fra Sweco via Oslo kommune og «Bilfritt byliv» og ble offentlig presentert av byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDB).

Som det heter i rapporten: - Resultatene fra oppholdsregistreringene gir et øyeblikksbilde av bylivet i sentrum under registreringsdagen, men har stor usikkerhet knyttet til tilfeldig variasjon. Resultatene påvirkes av blant annet spesielle begivenheter, vær og andre tilfeldige variasjoner. Det kan derfor ikke uten videre trekkes konklusjoner basert på disse dataene, heter det i rapporten fra Sweco, som også skriver at fotball-VM «...påvirker situasjonsbildet i 2018».

Les selv: Bilfritt byliv - statusrapport 2018 - Midtveisevaluering

Leser man rapporten nøye, så fremgår det at Sweco både har talt fotgjengere i byen og hvor mange som oppholder seg på ulike steder.

Siden det oppholdt seg titusener på Kontraskjæret for å se fotball-VM på storskjerm, så droppet man oppholdstallene der. Men man tok altså med fotgjengertellinger av folk som var på vei dit.

Det alvorlige spørsmålet er om byutviklingsbyråd Hanna Marcussen var klar over disse svakhetene når hun gikk ut med at bylivet hadde økt med 10 prosent.

- Byråden vet at rapporten ble gjennomført under fotball-VM, da det var ekstra mange mennesker i Oslo sentrum. Det er skremmende at hun likevel går ut og bruker dette som dokumentasjon. Dette er «fake news», sier Carl Erik Krefting til Nettavisen.Økonomi.

Krefting har rett i at dette er alvorlig. Man kan være enig eller uenig i politiske tiltak, men det er viktig at befolkningen kan stole på at tall som blir fremlagt, viser et riktig bilde.

Slik denne saken fremstår, ble enten byråden feilinformert av sitt eget byråkrati - eller så feilinformerer hun velgerne med viten og vilje. Denne tvilen må byråden rydde opp i.

Byrådet ville vise at grønn politikk virker - gjorde folketelling under VM-fest

Interesseforeningen Byfolk, som organiserer gårdeiere i Oslo sentrum, har foretatt en folketelling på Karl Johan med varmesøkende kameraer i hele 2018.

Tilsammen var det 1.085.910 færre personregistreringer forbi kameraene fra februar til desember.

Altså: Først legges det store begrensninger på bilkjøring, så fjernes gateparkering, og deretter blir det altså 1,1 millioner færre passeringer på Karl Johan.

Nettstedet faktisk.no har konkludert at det ikke er sikkert at mindre bilkjøring og fjerning av parkeringsplasser er årsaken til fallet. Og det er jo riktig.

Med samme logikk er det jo ikke sikkert snøen som ligger i oppkjørselen din, skyldes snefall.

Men det er nærliggende å tro det.

Hva mener du om denne saken? Skriv et leserinnlegg!