- Dette bekrefter at den grønne politikken fungerer, uttalte Hanna Marcussen (MDG), byråd for byutvikling i Oslo da rapporten om MDGs presisjeprosjekt «Bilfritt byliv» ble lagt frem sent i fjor.
- Dette er «fake news» og skremmende, sier Carl Erik Krefting om Marcussens uttalelser. Han er eiendomsinvestor og styreleder i Byfolk, interesseforeningen for gårdeiere med eiendommer i Oslo sentrum.
Stridens kjerne er en rapport laget av rådgivningsselskapet Sweco på bestilling av Oslo kommune og Bilfritt byliv. Ifølge Marcussen selv viser den at det var blitt «10 prosent flere fotgjengere i Oslo sentrum på ett år», fra 2017 til 2018. Disse tallene er stikk i strid med hva næringslivet har oppgitt i samme periode.
Les også: En halv million mennesker er borte fra Karl Johan
Fjernet parkeringsplasser
Marcussen mener at oppgangen skyldes byrådets politikk det siste året.
Gjennom satsingen «Bilfritt byliv» har byrådet gjennomført en storstilt fjerning av parkeringsplasser i hovedstadens indre kjerne. Ved siden av at 350 parkeringsplasser forsvant, har byrådet stengt av en rekke bilveier i Oslo sentrum.
Næringslivet i Oslo har vært kritisk. De mener det kveler sentrumshandelen ved at færre besøker indre by.
Men rapporten tyder på at de tok feil og byrådet hadde rett, skal man tro Marcussens uttalelser.
- Det er flere fotgjengere i byen, fastlo hun.
Svakheter
Men i virkeligheten har rapporten klare svakheter, som selv Sweco, som gjennomførte den, innrømmer.
Tellingene av fotgjengere i Oslo ble gjort over kun to dager i 2018, lørdag 16. juni og tirsdag 19. juni. Det ble deretter sammenliknet med to tilsvarende dager i 2017.
Den kan dermed vanskelig si noe om trafikkutviklingen i hele 2018, slik byråden hevder. I beste fall kan den gi en liten indikasjon.
Les også: Ørnulf Høyer spår nedlegging, opphørssalg og masse rabatter i klesbransjen
Men selv dette er problematisk da tellingene av fotgjengere 16. og 19. juni ble gjort midt under VM-festen i Oslo. Da valfartet titusenvis av mennesker sentrum for å se VM-kamper i det strålende sommerværet.
- Byråden vet at rapporten ble gjennomført under fotball-VM, da det var ekstra mange mennesker i Oslo sentrum. Det er skremmende at hun likevel går ut og bruker dette som dokumentasjon. Dette er «fake news», sier Carl Erik Krefting til Nettavisen Økonomi.
Krefting er styreleder for Byfolk, interesseforeningen for gårdeiere med eiendommer i Oslo sentrum og til daglig sjef for Søylen Eiendom. Han er en av Oslos største eiendomsinvestorer, med eiendommer både på Karl Johan, Aker Brygge og Grünerløkka.
12.000 på Kontraskjæret
Geir Oterhals er leder i Fotballfesten, som står bak VM-festen på Kontraskjæret ved Akershus festning. Han sier at de hadde 11.900 besøkende lørdag 16. juni, og 12.500 besøkende på tirsdag 19. Dette er personer som neppe ellers ville besøkt området.
- Dette var to bra dager. Begge dagene var det fint vær og bra lag som spilte. Det har veldig mye å si for besøket, sier Oterhals til Nettavisen
Kvadraturen, området man må på gå gjennom for å komme fra Karl Johans gate til fotballfesten på Kontraskjæret, hadde i rapporten en oppgang i antall fotgjengere på hele 30 prosent fra dagene i 2017 til 2018. Denne oppgangen motvirket nedgang andre steder i byen, slik at totaloppgangen i rapporten altså havnet på ti prosent.
Les også: Ferner Jacobsen mister kunder etter parkeringsbortfall og gjennomkjøringforbud
Krefting sier at dette viser at VM påvirket bybildet i stor grad.
- VM var en stor fest. Det er ikke 12.000 mennesker på Kontraskjæret på en vanlig dag. Det er så enkelt, sier Krefting.
Han sier at etter å ha vært på Kontraskjæret og andre steder hvor de viste VM, gikk folk videre til andre steder i byen.
- Hele Oslo sentrum sydet av liv. Det hadde vært veldig fint hvis det var sånn hver dag, sier han.
Sweco advarer selv
Sweco, som gjennomrørte rapporten, advarte selv sterkt mot å trekke slutninger ut fra tallene, som de medgir «har sine svakheter».
De skriver at resultatene «blir svært avhengige av forholdene den enkelte dagen, og det kan være at spesielle begivenheter, vær og andre tilfeldige variasjoner spiller inn».
Sweco fastlår dermed at det kan "derfor ikke uten videre trekkes konklusjoner basert på disse dataene".
Rapporten viser også til at det var VM da tellingen ble gjort, men tar ikke ytterligere hensyn til det i fotgjengertellingen.
Det er sterkt kritikkverdig, mener Krefting.
- En slik telling kan ikke gi noe reellt bilde og bør ses bort ifra. Byråden bør dessuten beklage uttalelsene sine, sier han.
Les også: Follestad åpner gigantbutikk i Oslo sentrum
1,1 millioner ned
Tall Promenaden Management har gjort med varmesøkende kameraer på Oslos hovedgate Karl Johan viser en kraftig nedgang i antallet besøkende fra 2017 til 2018.
Fra februar til og med desember var trafikken i gaten ned åtte prosent. Det tilsvarer 1.085.910 personregistreringer forbi kameraene begge veier i den sentrale delen av Karl Johan, det såkalte «Promenaden-området», seks kvartaler langs Karl Johans gate fra Stortinget ned til Stortorvet.
Les også: 1,1 millioner færre på Karl Johan i 2018
- Disse tallene er garantert riktige fordi dette er varmesøkende kameraer som teller antall personer. Tellingene i rapporten til Byfritt byliv er imidlertid gjort manuelt, og er slik sett mindre troverdige, sier Krefting.
Han frykter at byrådet vil bruke rapporten fra Sweco til å gjennomføre flere restriksjoner av biltrafikken i Oslo.
Les også: Parkeringene forsvant: Nå legger flere barnebutikker i Oslo sentrum ned
- Når man bruker dokumentasjonen som er uriktig, kan konsekvensen være nye restriksjoner, som gjør ting enda verre. Vi ser at det er færre mennesker i byen, butikkene legges ned og da er det uheldig at byråden handler basert på et misvisende faktagrunnlag, sier han.
Les også: Klesbutikken Grim legger ned etter 23 år
Les også: Skobutikken Tennis i Oslo sentrum konkurs
Marcussen: - Usikkerhet
Nettavisen Økonomi har sendt spørsmål om rapporten over til byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG).
- Så vidt jeg skjønner har både tallene fra Sweco og Promenaden knyttet usikkerhet til seg, noe alle slike undersøkelser har. Jeg forholder meg til de undersøkelsene og tallene jeg blir forelagt. Oslo kommune vil også gjøre flere undersøkelser av aktivitetene i sentrum fremover, noe som forhåpentlig vil gi oss et mer utfyllende bilde, skriver hun i en epost til Nettavisen Økonomi.
Hun sier at Swecos tall viser et annet virkelighetsbilde enn den katastrofestemningen Krefting og Byfolk gjentatte ganger forsøker å skape.
- Som Krefting også er fullstendig klar over viste Faktisk.no i en grundig gjennomgang av Promenaden sine tall at det er mange grunner til nedgangen på akkurat det ene tellepunktet på Karl Johan som det vises til. Blant annet har folk spredd seg mer utover sentrum, luksusvarer kjøpes mindre i fysiske butikker, omfattende byggearbeid og dårlig fremkommelighet i området, samt markant økning i netthandelen – for å nevne noe, skriver hun.
Hun mener utviklingen i Oslo sentrum og folks økende tilfredshet, som rapporten også viser, skyldes jobben byrådet har gjort.
- Jeg vil advare Krefting og co på det sterkeste mot å nøre opp under et skremmebilde av Oslo sentrum som bare vil gå ut over handelsnæringen selv. Oslo er en flott by som mange innbyggere er stolte av og tilreisende lar seg imponere av. Jeg håper Krefting og co snart blir smittet av entusiasmen og kreativiteten jeg opplever i byen vår, skriver hun.