Gå til sidens hovedinnhold

Byråkrater tjener 1,2 millioner i snitt

Rå lønnsfest for statlige sjefer.

Rådgivningsselskapet NyAnalyse har tatt for seg lønningene for ulike ledergrupper i offentlig administrasjon, departementer og direktorater i Staten.

Det de har kommet frem til er at lederne i staten har hatt en saftig lønnsutvikling de siste årene.

- Det er likevel tydelig at lederstillinger i det offentlige er langt bedre betalt enn før. For eksempel er årslønn for en ekspedisjonssjef i departementene på 1,2 millioner kroner i gjennomsnitt, sier Terje Strøm, sjeføkonom hos NyAnalyse, til Nettavisen NA24.

Kraftig lønnsvekst
Spesielt de to siste årene har lønningene fått turbovekst.

- Veksten i lønn siste 2 år har vært 7-8 prosent årlig utifra SSBs undersøkelse tilknyttet Teknisk Beregningsutvalg. Det er viktige jobber, men det kan likevel diskuteres, sier Strøm.

Han peker på at vi nå går inn i et vanskelig lønnsoppgjør for offentlig sektor, og at det skal være et moderat oppgjør.

Her ser du gjennomsnittlig månedslønn for heltidsansatte i offentlig administrasjon, forsvar og trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning, etter tid, næring / stilling og statistikkvariabel.

- Trenger til mer enn lønn
I perioden etter at finanskrisen slo inn i 2008 har pengebruken økt betydelig over stats- og kommunebudsjetter. Norge går inn i en periode med store investeringsløft innen samferdsel og økte utgifter til eldrebølgen.

- Vi trenger altså pengene til andre poster enn lønninger alene, sier Strøm.

Han mener at innbyggerne i Norge bør kreve åpenhet om lønninger og bonuser i statlige selskaper, men det må også diskuteres hvor høyt lønnsnivå vi trenger for å skaffe gode nok ledere i offentlig sektor.

Ber regjeringen tenke nytt
Selv etterspør han flere høyvekst-selskaper med basis i akademikerkompetanse.

- Jeg mener vi trenger flere entreprenører med akademisk bakgrunn, både som motmakt i demokratiet og som kraft til å fornye løsninger til nytte for offentlig sektor. Da må vi ikke gi for gode incentiver til å bli værende i lederjobber i staten, sier Strøm.

Han mener Høyre og Frp nå må tenke nytt på incentiver og lønnstruktur.

- Det er fantastisk hvis flere går ut med sin kunnskap fra offentlige jobber og skaper arbeidsplasser.

Og peker på at selskapet han selv har grunnlagt er på vei mot en magisk grense.

- Vi startet bedriften NyAnalyse for fire år siden, men kun tre av ti bedrifter overlever fem år. Jeg er stolt over de fem jobbene vi har skapt, sier Strøm.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken