Bystøl sikret Norges første gull

Foto: (AP/Scanpix)

Han ble degradert til B-laget i sommer. Søndag hoppet Lars Bystøl til uventet OL-gull.

13.02.06 08:30

Lars Bystøl var nummer seks etter første omgang, men leverte finaleomgangens nest beste hopp. Roar Ljøkelsøy hoppet seg opp fra femte- til tredjeplass. Matti Hautamäki tok sølv.

Første siden 94
Gullet var Norges første i hopp siden Espen Bredesen gikk til topps i den lille bakken på Lillehammer i 1994. Det er det andre norske gullet i normalbakken gjennom tidene, og det åttende totalt i hopp.

Bli med i jubelen i Veggavisen!

Lars Bystøl (27) hoppet 101,5 meter i første omgang. Det holdt til en delt sjetteplass, fire poeng bak den russiske overraskelsesmannen Dmitrij Vassiljev. Favoritten Janne Ahonen lå på andreplass, mens Roar Ljøkelsøy var nummer fem.

I finaleomgangen la Bystøl på til 103,5 meter, og overtok ledelsen med fem mann igjen på toppen. Utfordrerne feilet én etter én, og da Vassiljev ikke klarte å stå imot presset, kunne vossingen slippe jubelen løs.

- Det er helt sinnsykt! Jeg hadde to knallhopp. På slutten var det jævlig spennende. Jeg er såååå glad! jubler gullgutten.

Stolt sjef
Også landslagssjef Mika Kojonkoski var en glad mann etter elevenes oppvisning.

- Guttene gjorde det veldig bra. Jeg er stolt av dem. Det var vår dag i dag, sier finnen til NRK. Han er veldig glad på Bystøls vegne.

- Lars har hatt en veldig fin utvikling. Han hadde ikke fullklaff i første omgang, og hoppet nok bedre i går. Men han har vært glad og positiv i det siste, og det ligger til grunn for seieren.

Har jobbet hardt
Lars Bystøl ble etter fjorårssesongen siden degradert fra hopplandslaget etter flere uheldige utenomsportslige episoder, men har kjempet seg tilbake til toppen. Slikt gleder en landslagssjef.

- Det har vært en mental prosess. Han har alltid hatt talentet, og selv da han slet hadde han selvtilliten i orden. Han har jobbet hardt for dette, sier Kojonkoski.

Norge står nå med 1 gull, 3 sølv og 3 bronse i OL. Det gir en tredjeplass på medaljeoversikten.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag