Gå til sidens hovedinnhold

Canal Digital setter bremsene på for raskere bredbånd

Docsis 3.1:

Mener det er for dyrt å tilby ny bredbåndsteknologi.

I flere år har Telenor snakket om den nye teknologien Docsis 3.1 som skal oppgradere hastigheten på bredbåndet til rundt en halv million norske kabel-TV-kunder.

Den nye teknologien gir både mulighet for omtrent 8 ganger høyere nedlastingshastigheter enn det som er dagens løsning.

Enda viktigere er det at det er opp til 50 ganger raskere når du skal laste noe opp til nett, som for eksempel når du laster opp en video til YouTube eller bruker backup- og skytjenester.

  • Docsis 3.0 (dagens standard): 1,2 gigabit ned, 0,2 gigabit opp (på deling)
  • Docsis 3.1: 10 gigabit ned, 1-2 gigabit opp (på deling)
  • Docsis 3.1 Full Duplex: 10 gigabit ned, 10 gigabit opp(på deling

Les også: Canal Digital lanserer nytt superbredbånd til flere hundre tusen kunder

Les også: Kabel-TV-kunder må vente enda lenger på super-internettet Docsis 3.1

For dyrt

Planen til Canal Digital var opprinnelig å rulle ut løsningen i 2017, men nå forteller de til Nettavisen at bremsene er satt på:

- Det å bruke Docsis 3.1 for å øke oppstrømkapasiteten krever store investeringer og vi må vurdere nøye om vi skal ta det i bruk. Vi må se an hvordan kundene bruker nettet og hvor stort behovet er. Docsis 3.1 er bare ett av flere mulige verktøy, skriver informasjonssjef Magnus Line i Telenor til Nettavisen.

Han forteller at de kan bruke elementer av den nye teknologien for å gjøre nedlastingshastigheten raskere, men ikke for opplastingshastigheten.

Årsaken er ganske enkelt at det krever langt flere og større oppgraderinger å gjøre noe med opplastingshastigheten.

Vil dele opp nettet i mindre deler

I stedet for å oppgradere teknologien, sier Line at de vurderer andre tiltak. Med bredbånd gjennom kabel-tv, deler du kapasitet med alle dine naboer. Ved å dele opp nettet i flere mindre deler, vil det være færre kunder som deler på den totale kapasiteten.

Hvert segment deler i dag på ca 1200 megabit nedlastingshastighet og 200 megabit opplastingshastighet. De raskeste abonnementene kan spise opp 500 megabit ned og 50 megabit opp.

- Færre kunder på hvert segment gir mer kapasitet både opp og ned til hver enkelt kunde. Typisk har hvert segment tidligere vært på rundt 1200 kunder. Vi gjør løpende vurderinger om å splitte opp til segmenter med færre kunder, for eksempel 300 kunder og lavere, per segment, forteller Line.

Et annet tiltak er å bruke høyere frekvenser i kabelen:

- Vi benytter i dag 862 MHz og vurderer å øke dette ytterligere til 1200 MHz. Vi vil vurdere piloter på dette i løpet av året. Tiltaket krever investeringer i både sentralene og i nettet helt frem til kunden.

Vurderer i stedet fiber - i områder med konkurranse

En annen løsning Canal Digital ser på, er ganske enkelt å droppe dagens kabel-tv-nett, der kobberkabler brukes den siste delen ut til kundene (såkalt hybrid-fiber-coaxial), og i stedet oppgradere hele nettet til fiber.

- Vi erfarer at kundene i stor grad foretrekker fiber. I områder hvor vi forventer konkurranse fra fiberaktører vil vi vurdere å oppgradere infrastrukturen til fiber som det mest effektive tiltaket, sier Line.

Canal Digital ønsker derimot å presisere følgende:

- Canal Digital Kabel har et fremtidsrettet og solid kabelnett som vi har brukt mye penger på. Blant annet har vi oppgradert slik at 500 Mbit/s er tilgjengelig for alle kabelkunder. Kabelnettet kommer til å ha høy prioritet også i fremtiden, og kundene skal være trygge på at de til enhver tid har den kapasiteten i nettet som de trenger. I tillegg kommer vi med et nytt Docsis 3.1-modem fra høsten av som standard kabelmodem. Vi skal sørge for alle kabelkunder har best mulig tilbud, og Docsis 3.1 oppstrøm og nedstrøm er noe som vurderes løpende fra sted til sted, sier Line.

Kommentarer til denne saken