Carl I. Hagens krav til Erna og Siv

STÅ OPP MOT BYRÅKRATENE: - Jeg har drevet undervisning til tillitsvalgte i Frp i 30 år. Der har jeg sagt til våre representanter i kommunestyrene, at når rådmannen sier at dette kan vi ikke gjøre av hensyn til norsk lovgivning, da skal de spørre, hvilken lov, hvilken hjemmel, hvilken paragraf, sier Carl I- Hagen.

STÅ OPP MOT BYRÅKRATENE: - Jeg har drevet undervisning til tillitsvalgte i Frp i 30 år. Der har jeg sagt til våre representanter i kommunestyrene, at når rådmannen sier at dette kan vi ikke gjøre av hensyn til norsk lovgivning, da skal de spørre, hvilken lov, hvilken hjemmel, hvilken paragraf, sier Carl I- Hagen. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

- Nå bør det iverksettes en revolusjon med overføring av oppgaver fra det offentlige til private bedrifter.

03.03.15 06:38

RÅDHUSET/OSLO ( Nettavisen): Tirsdag møtes regjeringen og de to støttepartiene KrF og Venstre i Nydalen til samtaler for å se om de kan få snudd trenden med den ene krisemålingen etter den andre.

FrP-nestor og mangeårig leder, Carl I. Hagen, er ikke i tvil. Regjeringenspartiene må finne frem til sin primærpolitikk.

- Jeg er uenig med de fleste kommentatorer som sier at det er rot på borgerlig side. Jeg tror en del velgere i Høyre og Frp savner markedsføringen av partienes primære politikk. Det virker som at primærpolitikken som er stadfestet i partiprogrammene, er helt borte, sier Hagen til Nettavisen.

Han mener at FrP og Høyre må tillate at det fremmes representantforslag i Stortinget. Disse forslagene trenger heller ikke være klarert med regjeringen.

- Vi har et maktfordelingsprinsipp i Norge, som det virker som er smeltet helt bort, slik at regjering og representantene for regjeringspartiene har blitt ett. Det er uheldig, sier Hagen.

Her er Hagens liste over saker og tiltak som vil gjenvinne velgernes tillit:

  • Gjenåpne Aker Sykehus
  • At politisk ledelse i departementene instruerer mer sine underordnende etater
  • Avkortningen for gifte og samboene pensjonister skal reduseres med fem prosent
  • Redusere formuesskatten og øke bunnfradaget så det monner
  • Økt bruk av konkurranseutsetting i offentlig sektor
  • Varsle at den stykk-kostprisen som offentlige sykehus får per pasient, nå bør kunne brukes av hver enkelt pasient til å kjøpe private tjenester.
  • Lytte mindre til de erfarne byråkratene i departementene
  • La Sandberg, Tybring-Gjedde & Co fortsette å snakke om FrPs primærpolitikk


- Det gjør ikke noe at forslag fremmes og ikke blir vedtatt. Da får vi i hvert fall frem overfor velgerne hvor FrP står. Da kan vi si til velgerne: «Vi gjorde det vi kunne, men de øvrige skurkene stemte det ned», sier Hagen.

(Saken fortsetter under bilde)

LYTTE MINDRE: Carl I. Hagens råd til Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er at de må lytte mindre til de erfarne byråkratene i departementene og heller fremme populærpolitikk hos velgerne. Foto: Terje Pedersen

- Jeg tror velgerne savner at partiene kjemper aktivt for sine primær standpunkter. Frp sliter med bomstasjoner, for det fikk vi ikke nok gjennomslag for i Sundvollen-avtalen, fortsetter han.

Helt uforståelig
Hagen mener det vil være helt uforståelig hvis ikke regjeringen foreslår en avkortningen for gifte og samboene pensjonister skal reduseres med fem prosent.

Det gjør ikke noe at forslag fremmes og ikke blir vedtatt. Da får vi i hvert fall frem overfor velgerne hvor FrP står. Da kan vi si til velgerne: «Vi gjorde det vi kunne, men de øvrige skurkene stemte det ned»

- Det står både i Sundvollen-avtalen og i Nydalen-erklæringen. Det regner jeg med kommer i trygdeoppgjøret til våren. Det vil være helt uforståelig at det utsettes enda lenger. Det kom ikke i det første budsjettet, og heller ikke i det andre budsjettet, sier Hagen.

Han savner også handlekraft fre Erna og Siv.

- Det er politikkens innhold som er det primære. Regjeringen kunne vært mye klarere i forbindelse med reduksjonen av skattesatsen i forbindelse med formuesskatten, at det var et Høyre-krav, mens vi i Frp ønsket å høyne bunnfradraget. Dette fikk vi ikke til, sier den tidligere FrP-lederen.

(Saken fortsetter under bilde)

SITTE STILLE: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det bra, ikke fordi de kommer med ny politikk, men at de kan sitte stille og se på at det er stor skuffelse blant regjeringsvelgerne over manglende handlekraft, mener Carl I. Hagen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

- Men regjeringen gjorde uansett lite?

- Ja. Derfor burde de økt den mer nedenifra og økt bunnfradraget mer.

- Regjeringen bør varsle nå til våren i forbindelse med nasjonalbudsjettet, hva som kommer til høsten av populære saker. Skal vi ha sjans til å gjøre et relativt bra valg til i september, må dette til. Vi må få noen seire snart, sier han videre.

Sprøtt
- Jeg forventer en drive om økt bruk av konkurranseutsetting. Nå har heldigvis regjeringen fjernet denne momsulempen for å kjøpe private tjenester. Den fremmet jeg for første gang i Stortinget i 1976. Nå ble den endelig gjennomført. Hittil har tjeneste fra privat sektor måtte være 20 prosent billigere enn de offentlige, som følge av momsen. Helt sprøtt. Nå bør det iverksettes en revolusjon med overføring av oppgaver fra det offentlige til private bedrifter og frivillige organisasjoner, sier Hagen.

Også innen helsevesenet må regjeringen komme på banen med god FrP- og Høyre-politikk.

Hvis du vet at det koster det offentlige 70.000 kroner for en hofteoperasjon på Ullevål i desember, så kan pasienten få 70.000 kroner og gå til en privat klinikk å få det gjort med engang

- Regjeringen må varsle at den stykk-kostprisen som offentlige sykehus får per pasient, nå bør kunne brukes av hver enkelt pasient til å kjøpe private tjenester. Det koster ikke det offentlige noe mer. Hvis du vet at det koster det offentlige 70.000 kroner for en hofteoperasjon på Ullevål i desember, så kan pasienten få 70.000 kroner og gå til en privat klinikk å få det gjort med engang, sier Hagen.

- Jeg forventer at de i Nydalen tar innover seg at vi ikke gjør det så veldig bra på meningsmålingene. Hva har vi av populære saker som vi kan markedsføre før kommunevalget til høsten, fortsetter han.

- Ap gjør det bra, ikke fordi de kommer med ny politikk, men at de kan sitte stille og se på at det er stor skuffelse blant regjeringsvelgerne over manglende handlekraft.

- Det ansvaret ligger både hos Erna og Siv?

- Jeg er mest opptatt av at regjeringen nå skal fremme populærpolitikk hos velgerne. Jeg synes også at de må lytte mindre til de erfarne byråkratene i departementene.

- Blant annet Finansdepartementet?

- Ja. Jeg har drevet undervisning til tillitsvalgte i Frp i 30 år. Der har jeg sagt til våre representanter i kommunestyrene, at når rådmannen sier at dette kan vi ikke gjøre av hensyn til norsk lovgivning, da skal de spørre, hvilken lov, hvilken hjemmel, hvilken paragraf.

Jeg synes det er uklokt at regjeringen forhandlet med KrF og Venstre før de legger frem regjeringens politikk

Uklokt
- Jeg synes det er uklokt at regjeringen forhandlet med KrF og Venstre før de legger frem regjeringens politikk. Nå snakker jeg om det som ikke er dekket av Nydalen-avtalen. Når forslaget kommer til Stortinget, så forhandler man først med dem, så Ap og hvis man ikke får flertall, så får man heller la seg bli nedstemt. Jeg forutsetter jo at det som fremmes av regjeringen er fornuftig og populært. Hvis det nedstemmes, ja, da er det andre som får skylda.

- Hvorfor forhandlet regjeringen med Venstre om politireformen før den ble lagt frem for Stortinget. Uklokt etter min oppfatning.

(Saken fortsetter under bilde)

STÅ PÅ: - Noen må jo fremme FrPs politikk. Flere i stortingsgruppen må markedsføre FrPs primærpolitikk, sier Carl I. Hagen om FrPs nestleder Per Sandberg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Makan til vås
Søndag kveld gikk Carl I- Hagen ut på sin Facebook-side og forsvarte FrPs nestleder Per Sandberg og hans meningsfeller som Christian Tybring-Gjedde og Jan Arild Ellingsen.

Hagen skrev følgende:
«Nok er nok! Ser at kommentatorer sier at Per Sanberg, Tybring- Gjedde og Jan Aril Ellingsen i FrP stortimggruppe må slutte sin dobbeltkommunikasjon. Makan til vås og kunnskapsløshet!

Vårt styringssysterm er basert på makfordelingsprinsippet og parlamentarisme. Det betyr at alle i regjeringsapparatet må følge regjeringsavtale og Nydalen-avtalen. På alle andre områder må H og FrP regjeringen utforme sin politikk uten samtaler med V og KrF før saken kommer til Stortinget. Da må ... det i henhold til avtalen først forsøkesstøtte fra V og KrF før man forsøker med AP eller SP. Da får man synliggjort de ulike partiers standpunkter.

FrPs stortingsgruppe må følge opp partiets program og poltikk fra landsmøte, landsstryre og sentralstyre og være aktive med både spørsmål til regjeringen og med Representantforslag som som fremfører partiets primærpolitikk.

Hvis gruppen fortsetter som lojale klakkører for alt regjeringen og V og KrF blir enige om går FrP helt klart nedover og mange mister motivasjonen.

Så Per, Christian , Jan Arild og andre: Ikke glem et det er partiet og partiets politikk som er gruppens oppdragsgivere!»

Til Nettavisen utdyper Hagen:

- De skal bare fortsette og mer til. Per Sandberg kom i hardt vær fordi han hadde noen uheldige formuleringer, noe han har beklaget. Noen må jo fremme FrPs politikk. Flere i stortingsgruppen må markedsføre FrPs primærpolitikk, sier Hagen.

- FrPs sjel har blitt spist opp i regjeringen?

- Fordi man ikke i større grad har klart å markedsføre FrPs politikk, samt vist mer handlekraft.

- Det hadde sett lysere ut med tanke på kommunevalget til høsten med en rødgrønnregjering?

- Det er alltid enklere i opposisjon enn posisjon. Jeg synes Ap har det for lett, fordi de slipper å ta standpunkt. De lever av misnøye, avslutter FrP-nestoren.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.