NA24.no

Cermaq rammet av sykdom

Sist oppdatert:
Oppdrettsselskapet Cermaq må jekke ned salgsestimatene etter sykdomsfrembrudd i Chile.

Sykdomseffekter og produksjonsforsinkelser i Chile er en mare for oppdrettsselskapene.

NA24 - din næringslivsavis

Nå varsler Cermaq at de i løpet av det første kvartal i 2008 opplevde ytterligere produksjonsproblemer i Mainstream Chile.

Fiskesykdommer
Utbrudd av Salmonid Rickettsial Septicaemia (SRS) og problemer med Amoeba har ført til økt dødelighet og redusert gjennomsnittlig slaktevekt. I tillegg har Mainstream opplevd en rekke utbrudd av infeksiøs lakseanemi (ILA) som har forårsaket nedskrivninger av varelager tilsvarende 25 millioner kroner, og som vil redusere produksjonsvolumene ytterligere i 2008.

Cermaq mener at den store forekomsten av fiskelus i 2006 og i begynnelsen av 2007 er hovedårsaken til disse problemene.

Jekker ned salgsestimatene
Selskapet opplyser at faktisk salgsvolum i første kvartal endte på 16.000 tonn. Men problemene medfører justering av salgsestimatene resten av året. Cermaq anslår nå et salgsvolum på 53.000 tonn, mot tidligere 68.000 tonn.

- Usikkert
- Produksjonsforholdene i Chile i resten av 2008 er usikre på grunn av det relativt høye nivået av sykdom som påvirker produksjonen. Det oppdaterte estimatet over salgsvolum forutsetter at produksjonsforholdene ikke forverres i 2008 og at biomasse som per i dag ikke er rammet av sykdomsutbrudd heller ikke rammes. Endringer i produksjonsforholdene kan medføre avvik fra de estimerte salgsvolumene, opplyser selskapet.

- Skal løse problemene
Selskapet opplyser videre at de samarbeider aktivt med de andre større oppdrettselskapene om kontroll av produksjonen med sikte på å bedre de sanitære forholdene i Chile.

- Vi er også aktivt engasjert i forskning for å identifisere årsaken til ILA-utbruddene i Chile. Cermaq er overbevist om at vi vil finne løsninger på disse problemene, og at Chile igjen vil oppnå effektivitet i lakseproduksjonen, skriver selskapet i en børsmelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere