NA24.no

Chavez raserer børsen

En kontrollfiksert Hugo Chavez kombinert med svakere oljepris får de venezuelanske aksjene til å stupe.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dagen etter at Hugo Chavez signaliserte at staten kan komme til å ta kontroll over flere store og privateide selskaper har de venezuelanske aksjene hatt det kraftigste fallet siden Bloomberg begynte å følge dem i 1993.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjene til det Caracas-baserte telefonselskapet CA Nacional Telefonos de Venezuela, eller Cantv, har rast med 26.72 prosent på handelen i New York. Aksjene, som står for rundt en femtedel av hovedindeksen på børsen i Caracas, åpnet ikke for handel i Venezuela, ifølge Bloomberg.

Den nasjonale børskommisjonen ba markedene om å ta det rolig og ikke få panikk, ifølge alba.no. Men dette viser det altså at de ikke gjorde. Indeksen på Caracas' børs falt fra 62.063 ved åpning i dag til 55.863 på noe over en time.

Alvorlige fall
Aksjene til selskapet Electricidad de Caracas, nasjonens største private kraftselskap, er suspendert etter at de har rast med 20 prosent.

Det at Chavez i sin tale i går sa at han vil ta kontroll over «alt som er privatisert» overrasket investorene så mye at de sendte landets hovedindeks ned med elleve prosent. Foruten de venezuelanske selskapene detter også selskaper som har interesse i landet.

Den Luxembourg-baserte stålprodusenten Ternium faller med 5,1 prosent på den amerikanske handelen. Aksjene til Arlington som eier 85 prosent av Electricidad raste med 93 prosent på handelen i New York.

Statoil som har vesentlige investeringer i landet falt med 3,16 prosent på børsen i Oslo i dag og ligger ned med 2,42 prosent på børsen i USA, men her må også en stadig svakere oljepris ta sin del av skylden.

Les også: Vil kaste ut Statoil og - Skremmende for Statoil

Oljeavhengigheten kan øke
Oljeprisen påvirker også børsen i Venezuela. Olje er nemlig landet største eksportvare og dagens prisfall, svakeste pris på 18 måneder, fyrer oppunder aksjefallet. Venezuela er en av OPEC-grunnleggerne og verdens femte største oljeeksportør.

Chavez planer kan fort resultere i færre investeringer i en økonomi som, grunnet høy oljepris, har steget med ti prosent de tre siste årene. Planen kan også føre til at landets økonomi kan bli enda mer oljeavhengig enn hva som er tilfellet i dag.

Landets valuta som regjeringen har fastsatt til 2.150 bolivars per dollar ble i dag handlet for 4.000 bolivars per dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere