*Nettavisen* Økonomi.

Chavez siktes for folkemord

Venezuelas president er i trøbbel.

04.03.08 22:06

Colombias president Alvaro Uribe sier han vil bringe kollegaen Chavez opp for Domstolen i Haag.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg vil presentere siktelsen mot Hugo Chavez på å finansiere og sponse folkemord til den Internasjonale Domstolen, sier Uribe på radio denne tirsdagen, ifølge Bloomberg News.

Domstolen i Haag tar opp krigsforbrytelser og folkemordsaker, og begge de latinamerikanske landene signerte traktaten som opprettet den i 2002.

- Funnet bevis
Kolombianerne uttalte i mandag at de hadde funnet bevis på laptopen til den falne opprørslederen Raul Reyes som viste at Venezuela hadde gitt minst 300 millioner til den revolusjonære, kolombianske organisasjonen FARC.

Menneskerettighetsorganisasjoner har tidligere beskyldt FARC for å massakrere sivile, ved hjelp av illegale landminer og terrorbombing.

Vil ut av søkelyset
Noe av motivasjonen til den kolombianske presidenten er uten tvil å rette noe av fokuset bort fra seg selv, etter de siste dagenes hendelser. 2. mars ble det klart at det kolombianske militæret hadde entret nabolandet Ecuador ulovlig for å utføre et raid som drepte FARC-lederen. Dette ble fulgt av hard kritikk, og både Ecuador og Venezuela brøt sine diplomatiske kontakter med landet, og mobiliserte tropper til grensen.

Sjansen for krig er likevel liten, da det kolombianske militæret er det mest erfarne og velutrustede i hele regionen, og har liten interesse av å åpne noen ny front utover kampen mot FARC.

- Irrasjonelle Chavez
- Hvis jeg trodde Chavez var helt rasjonell ville jeg sagt at det aldri ville skje, sier Riordan Roett, direktør ved Johns Hopkins University, om mulighetene for kamp på grensen, til Bloomberg.

- Men Chavez er ikke helt rasjonell, uttaler Roett, som sier det kan bli noen trefninger ved grensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.