NA24.no

Chávez starter oljefond for fattige

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Venezuelas president vil bruke overskuddet på mat og medisin.

Norge er ikke det eneste landet som har nytt godt av rekordhøye oljepriser. OPEC-landet Venezuelas oljeinntekter har skutt i været, og nå vil president Hugo Chávez starte et oljefond for fattige, melder Reuters.

Chávez vil bruke 365 millioner dollar (rundt 1,8 milliarder kroner) per år av landets oljeinntekter til fondet. Overføringene til fondet vil starte når oljeprisen går over 100 dollar fatet. Da vil en prosent av inntektene fra en million fat olje gå til fondet.

- 365 millioner dollar i året for et fond som vil gjøre det mulig for oss å produsere, kjøpe og distribuere mat og medisiner til de fattigste familiene, sa Chávez på en pressekonferanse torsdag.

Maturo
Presidenten oppfordrer andre søramerikanske og europeiske land til å bidra til fondet. Chávez reiser fredag til Peru for et møte med ledere fra Sør-Amerika og Europa, og det er mulig at han der vil presentere sin plan.

Venezuela og andre venstreradikale ledere i området har allerede lovet bort en halv milliard kroner for å øke produksjonen av ris, bønner og mais. De håper matproduksjonen skal sette en bremse for uroen som ryster land fra Haiti til Bangladesh. Matmangel har ført til store protester og opptøyer flere steder i verden den siste tiden.

Inflasjon
Oljepriser på over 120 dollar har ført til det reneste bonanza for oljenasjoner som Venezuela, men rekordprisene har også store konsekvenser for de fattige i Sør-Amerika. Småbruksbønder i området har blitt rammet av skyhøye priser på gjødsel og transport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere