*Nettavisen* Økonomi.

Christer Tromsdal dømt til seks års fengsel

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Finansmannen Christer Tromsdal er dømt til seks års fengsel. Nå anker han dommen.

10.12.12 09:53

Det ble full seier til Økokrim i saken mot finansmannen Christer Tromsdal.

Oslo tingrett har nå dømt Christer Tromsdal til seks års fengsel for bedragerier og bedrageriforsøk på nesten 100 millioner kroner.

I dommen heter det:

«Han utnyttet dessuten både en tidligere ektefelle og samboeren sin ved at han tok opp lån i deres navn for selv å skaffe seg penger.»

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg anker dommen

Anthony Bratli dømmes til fengsel i 4 år og 6 måneder, mens Terje Hvidsten dømmes til fengsel i 3 år og 9 måneder. Også her er det snakk om inndragning av flere millioner kroner.

Bratli må betale 5,5 millioner kroner, Hvidsten 3,8 millioner, mens Tromsdal må ut med rundt 12 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mikalsen, Helge (VG)

- Jeg er helt sjokkert over dommen for alle de tre tiltalte, meg selv inkludert, og dommen fremstår i første øyekast slik jeg opplever den, som «en avansert slamlomkjøring med bevis og vitneførselen» for å få de tiltale nesten dømt «for enhver pris», sier Christer Tromsdal til Nettavisen NA24.

- Selv helt klare frifinnende fremlagte bevis, og annen vitneførsel som blan annet dokumenterte uskyld i saken fra vår side, er overhode ikke hensynstatt i dommen. Det er ikke å legge skjul på at dette, for å si det forsiktig, fremstår som meget utilfredstilende/ klandreverdig fra vår side, og jeg for min del anker selvsagt dommen i sin helhet, fortsetter Tromsdal.

- Dette var utspekluert

Førstestatsadvokat Geir Kavli er meget fornøyd med dommen.

- Dette her er organisert økonomisk kriminalitet med betydlige samfunnsmessige virkninger, sier Kavlie til Nettavisen NA24.

- Dette var utspekluert, godt planlagt og profesjonelt utført med forgreninger til utlandet. Vi synes det er viktig at retten vektlegger at det er brukt profesjonelle medhjelpere, fortsetter Kavlie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Tromsdal hevder overfor Nettavisen NA24 at både dommerne og Økokrim var forutinntatt.

- Det er heller ikke å komme unna at selve rettsaken, opplevdes for alle oss tiltalte, som om både Økokrim og dommer panelet til tider var meget negativt forutinntatte til oss som tiltalte, og vår fremstilling av saken, sier Tromsdal.

- Dette har jeg selvsagt også i tankene når jeg leser dommen, fortsetter han.

- Ikke «fair play»

Tromsdal mener at Økokrim og retten har manglet «fair play» i saken.

- Dette dessverre klok av skade for den meget utilfredstillende arbeidsformen og tidspress vi opplevde forut for denne saken, ved at Økokrim fikk medhold i at både mine advokater og meg selv ikke fikk tilgang til det meget omfattende databeslaget i saken, med dertil store vanskeligheter med å fremskaffe og analysere motbevis til Økokrim sin omfattende ensidige fremstilling, sier Tromsdal.

- Denne manglende «fair play» i denne saken, ved at vi ikke fikk tilgang til sakens elektroniske dokumenter og dertil mulighet til full kontradiksjon, er allerede innklaget til EMD (Den europesiske menneskehets domstol, red. anm.), og denne klagen er av meget prinsipiell betyning for oss, og også for alle andre som måtte komme i samme situasjon i fremtidige større Økonomi straffesaker og som jeg ikke unner selv mine verste fiender, sier Tromsdal.

- Dette er en heksejakt

I februar 2009 avslørte Nettavisen NA24 historien om hvordan Christer Tromsdal og to kompanjonger hadde forsøkt å selge hotellet i idyllen Stavsjö like sør for Stockholm. Hotellet var en del av sakskomplekset Økokrim gransket i forbindelse med tiltalen av Christer Tromsdal, Terje Hvidsten og Antony K. Bratli.

Bratli og Hvidsten ble dømt på alle punkter, mens Tromsdal ble dømt på alt, bortsett fra ett punkt.

Overfor Nettavisen NA24 i slutten av januar i år, uttalte at Tromsdal at han følte at det var en heksejakt fra Økokrims side, da tiltalen ble utvidet.

- Dette er en heksejakt. Jeg har vært i krigen med Økokrim i over 10 år siden Aker Brygge Invest-saken, sa Christer Tromsdal til Nettavisen NA24.

- Jeg har dessverre enkelte ganger rotet meg bort i feil venner og forretningsforbindelser, noe jeg nå i ettertid tar sterk selvkritikk for og ser at jeg helst skulle vært foruten å hatt kontakt med. Jeg har overhode ikke gjort noe strafferettslig galt av den grunn, sa Tromsdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksmilie: Scandinavianpackages.com (Faksmilie: Scandinavianpackages.)

Førstetatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim kjente seg ikke igjen i Tromsdals påstander.

- Vi hadde en sak for 10 år siden. At vi nå har en ny sak mot ham skyldes at Tromsdals navn dukket opp i forbindelse med etterforskningen av en annen sak for noen år siden. Deretter har Tromsdal dukket opp en rekke ganger i forbindelse med etterforskningen av andre saker, sa Kavlie til NettavisenNA24.

- Det er Tromsdals eget ansvar at han dukker opp så ofte i forbindelse med våre etterforskninger, fortsatte Kavlie.

Flere år
Økokrim tiltalte i 2010 Tromsdal for grove bedragerier på cirka 50 millioner kroner.

Ifølge tiltalen skal han ha forledet investorer og medvirket til forledelse av flere banker til å utbetale flere store pengebeløp under falske forutsetninger. Hvidsten og Bratli er tiltalt for medvirkning til bedragerier av investorene.

- Hovedtiltalte skal ha forledet de fornærmede ved blant annet å forelegge dem uriktige takster/verdivurderinger på eiendommer/selskaper og falske driftsresultat for sistnevnte. I tillegger to andre menn, deriblant en eiendomsmegler, tiltalt for bedrageri på over 30 millioner svenske kroner i forbindelse med salg av to hoteller i Sverige, uttalt førstestatsadvokat Geir Kavlie da den tiltalen ble tatt ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.