NA24.no

- Jeg holder fortet, sier Christian Skjelbred om å være hjemmeværende far til Kine (17 måneder) og Tommy (5). Marianne Skjelbred er lykkelig for at ektemannen legger til rette for at hun kan følge kunstnerdrømmen
- Jeg holder fortet, sier Christian Skjelbred om å være hjemmeværende far til Kine (17 måneder) og Tommy (5). Marianne Skjelbred er lykkelig for at ektemannen legger til rette for at hun kan følge kunstnerdrømmen Foto: Rune Johansen (Bergensavisen)

Christian (37) sa opp lederjobb i oljen og tok barna ut av barnehagen

Sist oppdatert:
Christian Skjelbred (37) ga slipp på lederstilling for å være hjemme med barna.

Vest 24: – Vi har lekt med tanken. Plutselig kom han hjem en dag og sa at han hadde sagt opp jobben. Oi! Så spennende og gøy!

Slik beskriver Marianne Skjelbred innledningen på den nye tilværelsen.

– Dette har vært et pluss på alle måter, sier hun videre.

Kollegaene: -Modig

I slutten av august leverte Christian Skjelbred oppsigelsen og sluttet som leder for forretningsutvikling innen ingeniørtjenester i Odfjell Drilling.

I henhold til avtalen er han fritatt arbeidsplikt med lønn i oppsigelsestiden.

– De fleste kollegene sier det er modig gjort, og at de aldri ville gjort det samme selv, sier han med et smil til Vest 24

– Hva skyldes det?

– Jeg tror folk flest ønsker forutsigbarhet. Vi er ikke der, svarer han.

– Vi liker å gå mot strømmen og gjøre det vi drømmer om. Slik er vi begge, tilføyer Marianne.

Sønnen Tommy (5) er tatt ut av barnehagen, og Kine (17 måneder) er også hjemme, slik at tobarnsfaren får tilbringe mest mulig tid med dem.

– Da jeg trakk ut pluggen fra jobbtilværelsen, valgte jeg å være pappa på heltid. Jeg har det mer travelt nå enn noen gang, men jeg har aldri hatt det så gøy. Det er fantastisk å lære barna å kjenne så godt.

Han forteller at han fra tenårene har interessert seg for portrettintervju med næringslivsledere, og at han har lagt merke til noe som går igjen.

– Ofte sier de at hvis det er én ting de angrer på, er det at de ikke tilbragte mer tid med barna. Den feilen skal i alle fall ikke jeg gjøre.

Dagene tilbringer de mest mulig utenfor hjemmet i Åmundsdalen i Åsane, eksempelvis i skog og mark, i åpen barnehage, på kafe, i svømmehallen og på fotballbanen.

– Jeg liker å ta tunneler på pappa, sier Tommy fornøyd.

Så lenge far i huset iblant får litt alenetid på trening, er han strålende fornøyd, forklarer han.

10-årsjubileum

Marianne Skjelbred har jobbet som kunstner i ti år. Familieforøkelsene har medført mindre tid til å male og kundeoppfølging.

Nå som ektemannen tar seg av barna og det meste av husarbeidet, har hun mer tid og overskudd til kunsten.

Tidligere i år fikk hun sitt eget galleri i Vetrlidsallmenningen. Nå er hun klar for å ta nye steg, med ektemannen som enda sterkere støttespiller.

Og ekteparet har store ambisjoner. Målet er internasjonalt gjennombrudd.

– Jeg ønsker å frigjøre tid og tilrettelegge for at hun skal få utvikle sine talenter og slå gjennom i verdens største kunstmarkeder, sier han til Vest 24

– Hvor langsiktig er denne løsningen?

– Kan godt hende at dette er tilværelsen i uoverskuelig fremtid. Å være kunstner er en prosess. En trenger tid for å bearbeide kunsten. Jeg ønsker å gi henne ro til å jobbe, svarer han.

– Jeg setter utrolig stor pris på at han ser verdien i det jeg gjør. Kunsten er en viktig del av meg, og han har støttet meg hele tiden. Det er stort, sier hun og gir ham et hengivent blikk.

Laget nytt budsjett

For kunstnere flest er inntektene varierende og uforutsigbare. Christian sa fra seg en årsinntekt på over 900 000 kroner. Nå har familien ingen faste inntekter. Av den grunn laget de et husholdningsbudsjett.

– En av de første tingene jeg gjorde var å få ut TV-en og si opp NRK-lisensen, sier han som et eksempel på kostnadskutt.

–Heldigvis har Mariannes kunst solgt så bra i det siste at vi har kunnet lage oss en buffer til senere, fortsetter han.

Ved siden av jobben i oljebransjen, har han påbegynt en mastergrad i ledelse med fordypning innen strategi og forretningsutvikling.

Nå gjenstår masteroppgaven. Også den handler om ektefellen.

– Jeg skal skrive om Marianne og internasjonalisering av billedkunst, smiler han.

– Sjeldent tilfelle

– Uvanlig. Dette paret er åpenbart risikovillig for å få det slik de vil, sier Julian Vedeler Johnsen, forsker på familieøkonomi og arbeidsmarkedsøkonomi på Rokkansenteret ved UiB til Vest 24

Han mener norsk arbeidsliv aldri har mer likestilt enn nå.

– Men fremdeles er det oftere at menn forfølger en karriere enn at kvinner gjør det.

Hovedmønsteret er at begge er i arbeid. Over 40 prosent av kvinner jobber deltid, og tendensen er enda sterkere for kvinner med barn, ifølge Johnsen.

Videre viser statistikken at kvinner i sterkere grad søker seg til jobber i offentlig sektor.

– Vi økonomer tenker at det er tryggere jobber med faste rammer og større muligheter for å ta hånd om barna, sier forskeren.

Når en av foreldrene velger å stå utenfor arbeidslivet en periode for å være hjemme med barna, er det som regel mødre som er hjemmeværende.

– Kun 10 prosent av dem som tar ut kontantstøtte er menn. Menn tjener generelt mer enn kvinner, og hvem som taper minst på å være hjemme er helt klart en medvirkende faktor, sier Johnsen.

Samtidig påpeker han at menn tar kraftig innpå når det gjelder husholdningsarbeid, og at dette i hovedsak skyldes at kvinners innsats på dette området er redusert.

Les flere saker hos Vest 24


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere