Gå til sidens hovedinnhold

Christine Spiten (27) har solgt undervannsdroner for mange titalls millioner

Vil revolusjonere hvordan vi opplever havet.

Christine Spiten elsket havet før hun kunne svømme. Allerede som en liten jente likte hun seg best ved, på eller i sjøen.

- Jeg tror jeg må ha tilbrakt mesteparten av tiden min under havoverflaten, sier Spiten, som ved siden av å være dykker, også er norgesmester i seiling.

- Det er noe mystisk som at det finnes en hel verden under overflaten som vi ikke kan ta del i fordi vi ikke kan puste under vann. Det gjør at vi vet fryktelig lite om den, sier hun til Nettavisen.

Lidenskapen for havet har gjort henne til en av Norges aller mest spennende, unge gründere. Dronen Blueye Pioneer, som hun står bak, er allerede solgt for flere titalls millioner før den i det hele tatt er satt i produksjon.

Vil gjøre havet tilgjengelig

Allerede som student ble Spiten opptatt av muligheten for å lage en undervanndrone for vanlige folk.

Her ser du video av dronen:

Bare mellom fem og ti prosent av havet er kartlagt, og Spiten mener det er på tide at alle får mulighet til å være med å utforske denne verdenen.

- Det bunner ut i et ønske om at havet skal være tilgjengelig for alle. Jeg tror ikke vi tar bedre vare på havet uten at vi ser det, sier hun til Nettavisen.

Etter fullført studie, startet hun på arbeidet med å lage en undervannsdrone for folk flest. Hun skjønte raskt at skulle hun ta idéen videre, måtte hun til NTNU i Trondheim hvor hun traff sine medgründere. En av dem var Erik Dyrkoren, som i dag er daglig leder i Blueye.

- Vi ble kjent og snakket om ambisjonene våre og hva vi ville få til. Det var så sammenfallende at vi valgte å gå sammen, sier hun.

Titalls millioner

Sammen med Dyrkoren, investor Erik Haugane og to professorer fra NTNU startet Spiten selskapet Blueye i 2015 for å produsere Blueye Pioneer. Undervannsdronen skal kunne benyttes både av vanlige folk og profesjonelle.

- Ideen er blitt mitt utgangspunkt om å tilgjengeliggjøre havet, sier hun.

Produksjonen starter i juni i år, med levering på sensommeren. Allerede nå har det kommet inn bestillinger på over 600 droner til en verdi på flere titalls millioner kroner. Kundene inkluderer Redningsselskapet og Hurtigruten.

Spiten ser en rekke bruksområder for dronen.

Les også: Tenåringer reddet av drone: - Verdens første av sitt slag

- Det kan brukes til redning, til inspeksjon av skrog på skip eller oppdrettsanlegg til miljøovervåkning, eller informasjon om matproduksjon, sier hun.

- Handler om vilje

Som gründer har Spiten allerede vekt internasjonal oppmerksomhet. Denne uken ble det kjent at hun er med på det amerikanske tidsskriftet Forbes' nye liste over de 30 mest innflytelsesrike teknologene i Europa under 30 år.

Selv mener hun at 27 ikke er spesielt ungt for å være gründer.

- Jeg synes ikke det er så oppsiktsvekkende ungt. Hvis man vet hva man skal gjøre, er det ikke grunn til å bruke mer tid. Det handler om vilje, sier hun.

Man vet aldri hva morgendagen bringer, hvilke sjanser som vil komme eller forsvinne. Det kan være minst like risikabelt å sette drømmene sine på vent til fordel for en trygg, stabil jobb, tror hun.

- Å vente med å satse, det synes jeg er mye skumlere enn å la være.

Bor i seilbåt

Ved siden av å utforske livet under vann, er hun opptatt av livet på vann. For å bli en god nok seiler til å seile jorden rundt, en annen drøm Spiten har, har Spiten bodd på seilbåten «Viva» i to år.

- Jeg trengte enda bedre forståelse for det å bo i en båt hvis jeg skulle legge ut på en lang seiltur. Jeg hadde ikke tid til å ha det som en hobby, så det enkleste måten var bare skaffe seg en båt og bo på den, sier hun.

Noen ganger angrer hun. Når hun våkner i båten, det er 15 minusgrader og båten er dekket av is og snø. Når hun skal over ripa og det føles som en polekspedisjon å komme igang med dagen.

- Da tenker jeg av og til «Herregud, hva var meningen med dette igjen?», sier hun.

Men andre ganger det veldig fint.

- Om sommeren er det helt fantastisk. Når du kan etterlate resten av livet inne på land og stikke av gårde på havet. Det er en utrolig frihetsfølelse knyttet til det. Det er ingen grunn til å vente med å gjøre det man har lyst til.

Kommentarer til denne saken