Helt siden hun var liten, elsket Christine Spiten (28) å være under vann. Lidenskapen for havet har bidratt til at hun i dag regnes som en av Norges aller mest spennende, unge gründere.

Så fort hun ble ferdig med studiene, begynte hun nemlig arbeidet på sin store idé: En undervannsdrone for folk flest.

Nå, over tre år senere, er den i produksjon. Til sammen har selskapet Blueye fått inn bestillinger verdt mer enn 20 millioner kroner. Spiten startet Blueeye i 2015 sammen med nåværende daglig leder Erik Dyrkoren, Martin Ludvigsen og Erik Haugane,

Tok tid

Produktet de selger er undervannsdronen Blueye Pioneer. De første kundene mottok dronen i slutten av fjoråret.

Spiten innrømmer at det har gått lengre tid enn de trodde å gjøre dronen ferdig.

- Da vi startet opp var vi naive og trodde vi skulle ha noe klar i løpet av seks måneder. Den naiviteten var kanskje nødvendig som gründer. Sannheten var at det var mye vanskeligere, sier Spiten til Nettavisen Økonomi.

Det gikk over tre år før dronen ble klar.

- Tiden har vært veldig verdifull. Vi har fått gode tilbakemeldinger og justert produktet til det markedet vil ha, sier hun.

Som gründer har Spiten allerede vekt internasjonal oppmerksomhet. I høst var hun med på listen til det amerikanske tidsskriftet Forbes over de 50 mest innflytelsesrike teknologene i Europa.

Også finansnæringen har fått med seg fremgangen til den revolusjonerende dronen. Så sent som august i fjor hentet selskapet 50 millioner kroner fra investorer. Okea-sjef Eirik Haugane og den tidligere Aker-sjefen Leif Arne Langøy er blant de som har skutt inn penger i selskapet.

Hele verden

Norge er fortsatt Blueyes største marked, men Canada og USA er også store markedet. Man det er også kommet inn bestillinger fra New Zealand, Skottland og selv fjerne land som Fiji.

- Vi selger vel egentlig til hele verden, selv om Norge er størst. Ved siden av det er det mange norske selskapet som bruker dronen over hele verden, sier Spiten.

- Det er veldig gøy å se de første gode tilbakemeldingene fra kunder som tar det i bruk enten til arbeid eller bare for gøy, sier Spiten til Nettavisen.

Brukes av fregatt

Blueye Pioneer skal kunne benyttes både av vanlige folk og profesjonelle. Spiten sier at noen kunder bruker den til inspeksjon av skip eller oppdrettsanlegg.

- Mens andre bruker det til pur moro. Det begynner å komme unboxing-videoer på nett og det dannes et samfunn av brukere på nett. Vi ser at det er mange kreative hoder som har ideer for å ta det i bruk, sier hun.

- Noen, som er opptatt av marin forsikring, bygger den om slik at de kan hente tegner og avfall på bunnen. Andre deler tips og triks seg i mellom for å bruke den. Det er hver teknologiprodusents drøm å se slike ting, sier Spiten.

Dronen ble nylig brukt til å bistå hevingsarbeidet av fregratten «Helge Ingstad».

Kvalitet foran pris

Til sammen har selskapet så langt fått inn 700 ordre på dronen og sendt ut rundt 200 av dem.

Prisen er blitt stadig høyere. De første dronene kostet 20.000 kroner, deretter økte prisen til 50.000, men de siste har gått for over 80.000 kroner.

Spitens medgründer og daglig leder i Blueeye, Erik Dyrkoren, sier at de mener prisøkningen har vært nødvendige.

- Vi ønsket opprinnelig å selge en drone som ikke var altfor dyr, men vi lærte underveis at det viktigste var å bygge med veldig solid kvalitet og høy brukervennlighet. Det er det som skal stå øverst. Vi vil heller gå opp i pris enn ned i kvalitet, sier Dyrkoren.

Han sier at kundene er fornøyd med produktet.

- De er henrykt over enkeltheten vi har tilbyr og da blir man også mindre prissensitiv. Nå håper vi å øke produksjonstakten, sier han.