NA24.no

Christinia Glasmagasin har lagt ned hver femte butikk i år

LAGT NED: Butikken i Kristiansund er en av ti Christiania Glasmagasin-butikker som er lagt ned det siste året.
LAGT NED: Butikken i Kristiansund er en av ti Christiania Glasmagasin-butikker som er lagt ned det siste året. Foto: Morten Feirud/Tidens krav
Sist oppdatert:
Kraftige kutt hos tradisjonsrik kjede etter tap tre år .

Christinia Glasmagasin har i flere år gått med store tap og selskapet, som eies av Atle Brynestad har tapt 90 millioner kroner mellom 2015 og 2017.

Nå har selskapet, som har Atle Brynestads sønn Bendik Stokke Brynestad (28) som daglig leder, tatt frem sparekniven. 

SJEF: Bendik Brynestad er daglig leder i Christiania Glasmagasin.

Av selskapets 50 butikker ved nyttår er rundt 10 avviklet, altså hver femte. Det inkluderer selskapets butikk i Lille Grensen. Den butikken ble åpnet da den opprinnelige Christiania Glasmagasin på Stortorvet i Oslo ble lagt ned i 2014. Kun én ny butikk er kommet til i samme periode.

- I markedet generelt er det store endringer og også innen vår faghandel. Dette gjelder faktorer som overetablering og prispress, men også bransjeglidninger og endrede handlemønstre hos våre kunder, skriver Bendik Stokke Brynestad til Nettavisen på epost.

De øvrige butikkene som er lagt ned inkluderer butikker i Kristiansund, Moss og Drøbak.

Ønsker lønnsomme butikker

I selskapets årsrapport for 2017 peker styret i Christinia Glasmagasin på en usunn konkurransesituasjon i deres marked. De viser også til at deres største konkurrent, Tilbords, gikk konkurs tidligere i år.

Som respons skal selskapet kutte 100 millioner kroner i faste kostnader i år og neste år. I årsrapporten for fjoråret fremgår det at dette innebærer fortsatt nedleggelse av butikker.

Les også: Butikkjeden Tilbords er konkurs 

- Er det aktuelt å legge ned enda flere butikker enn det dere har gjort allerede?

- Vi har aldri noe mål om å avvikle butikker, men vi ønsker lønnsomme butikker. Det er derfor en løpende vurdering, sier Brynestad.

Han sier han ikke har full oversikt over hvor mange ansatte som har mistet jobben.

Les også: Økende misnøye mot butikkjedene: - Kan være et forvarsel på en kommende krise

- Vi etterstreber alltid å finne en best mulig løsning for våre ansatte når det eventuelt skjer en avvikling. Både internt og med hjelp av gårdeier og lignende, sier Brynestad.

Vanskelig segment

Varehandelsekspert Odd Gisholt ved Institutt for Marketing sier at Christiania Glasmagasin har flere utfordringer.

- Hele segmentet er vanskelig. Glass og porselen var noe alle skulle ha før, men nå får man mye importert billigvare i stedet, sier Gisholt til Nettavisen.

Les også: Norges eldste kjøkkenkjede har meldt oppbud

Han mener også kundetilfanget er vanskelig. Eldre mennesker har allerede kjøpt det meste som de trenger, men de unge foretrekker Ikea og slike steder, ifølge eksperten.

- Varene som Christiania Glasmagasin selger egner seg dessuten godt for netthandel, så der forsvinner også mange kunder, sier Gisholt.

Han mener det har vært smart at selskapet nå har kunnet kraftig i antallet butikker.

- Men det kan godt hende de må kutte enda mer. Samtidig, hvis servicen og beliggenheten er god, vil endel Glasmagasin-butikker klare seg bra, sier Gisholt.

Går bedre

Brynestad sier imidlertid at selskapet, som tapte over 30 millioner i fjor, nå går stadig bedre, som følge av grepene som de har tatt.

- Christiania Glasmagasin er i fin utvikling og har kraftig forbedret sine resultater så langt i år, det gjelder også Q2. Det er litt tidlig å si noe om endelig resultat i 2018, ettersom mye av omsetningen fortsatt gjenstår, men alt tyder på et positivt resultat på driften, skriver Brynestad i eposten. 

Han sier selskapet har en fin omsetningsøkning i de butikkene som er igjen, netthandel er mer enn doblet så langt i år og kostnadene er godt under fjoråret.

- Det er gjort betydelige endringer på flere områder de siste to årene og resultatene av dette ser vi nå, sier Brynestad.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere