NA24.no

Chrysler konkurs

(Scanpix)
Obama kritiserer kreditorer for å avvise løsning.

Bilprodusenten Chrysler søker konkursbeskyttelse under den amerikanske Chapter 11-lovgivningen. Det bekreftet president Barack Obama torsdag.

Planen er å reorganisere konsernet, kutte forpliktelser og berge mest mulig av virksomheten, slik den amerikanske lovgivning gir god anledning til.

Det skjer etter at forhandlinger med Chryslers kreditorer brøt sammen, selv amerikanske myndigheter onsdag økte tilbudet til kreditorene fra 2 til 2,25 milliarder dollar.

Kritiserer kreditorer
- En gruppe investeringsselskaper og hedgefond bestemte seg for å satse på utsiktene til en uforsvarlig skattebetaler-finansiert redningsaksjon. De håpte at alle andre skulle gjøre innrømmelser og de skulle ikke gjøre noe. Jeg står ikke på deres side, sa Obama.

Samtidig inngås det en avtale med Fiat, som skal overta 20 prosent av Chrysler, noe som senere skal kunne økes til 35 prosent.

Første på 76 år
Chrysler er USAs tredje største bilprodusent, etter General Motors og Ford. Både Chrysler og General Motors har den siste tiden levd på staten nåde.

Dette er den første større konkursen i amerikansk bilbransje siden Studebaker gikk konkurs i 1933.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere