CIA-agent saksøker Cheney

Visepresident Dick Cheney saksøkes for å ha lekket til pressen om en CIA-agent.

14.07.06 07:39

Den tidligere CIA-agenten Valerie Plames identitet ble lekket til pressen etter at ektemannen hennes, tidligere ambassadør Joseph Wilson, kritiserte Bush-administrasjonens politikk i Irak.

Nå saksøker ekteparet visepresident Dick Cheney, hans tidligere rådgiver Karl Rove og hans tidligere stabsjef, Lewis «Scooter» Libby, for å ha avslørt Plames identitet som hevn mot mannen hennes.

Ekteparet anklager Cheney, Libby, Rove og 10 ikke navngitte ansatte i administrasjonen for å ha satt dem og deres barns liv i fare ved å avsløre Plame.

- Stevningen gjelder den bevisste og ondsinnede eksponeringen av Plame, hvis jobb var å samle etterretningsinformasjon for å gjøre nasjonen tryggere, og som risikerte livet sitt for landet, sier advokatene deres, ifølge AP.

Libby er den eneste ansatte i administrasjonen som er tiltalt i forbindelse med etterforskningen av lekkasjen. Han må møte i retten i januar, tiltalt for mened, å ha forhindret politiets arbeid, og for å ha løyet for FBI-agenter og en føderal storjury om når han fikk vite om Plames identitet, og hva han deretter fortalte journalister.

I et innlegg i New York Times i juni 2003 hevdet Wilson at Bush-administrasjonens påstand om at Saddam Hussein hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger trolig baserte seg på falske opplysninger. Det påståtte urankjøpet ble brukt som et bevis på at Irak forsøkte å skaffe seg atomvåpen. Artikkelen utløste et politisk jordskjelv i Det hvite hus. Noen dager senere ble Wilsons kone, Valerie Plame, utpekt som CIA-agent av den konservative spaltisten Robert Novak.

Valerie Plame jobbet som ekspert på masseødeleggelsesvåpen i CIA. Det hvite hus har hevdet at Plame beordret ektemannen til å reise til Niger for å undersøke påstanden om at landet hadde solgt uran til Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.